Розмір гонорару адвоката: практика ВС

16:20, 14 января 2021
Розмір гонорару адвоката, встановлений сторонами договору у фіксованому розмірі, не залежить від обсягу послуг та часу, витраченого представником позивача, а отже є визначеним.
Розмір гонорару адвоката: практика ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

П’ятий апеляційний адміністративний суд оприлюднив судову практику щодо розміру гонорару адвоката. Інформація з’явилась у пресслужбі 5ААС.

«Розмір гонорару адвоката, встановлений сторонами договору у фіксованому розмірі, не залежить від обсягу послуг та часу, витраченого представником позивача, а отже є визначеним.

ВС зазначив, що під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд має враховувати, що розмір відшкодування судових витрат, не пов`язаних зі сплатою судового збору, повинен бути співрозмірним з ціною позову. Тобто не має бути явно завищеним порівняно з ціною позову. Також суд має врахувати критерії об`єктивного визначення розміру суми послуг адвоката. У зв`язку з цим суд, з урахуванням конкретних обставин (ціни позову), може обмежити такий розмір з огляду на розумну необхідність судових витрат для конкретної справи.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

У справі розмір винагороди за надання правової допомоги, визначений у договорі про надання правничої допомоги у вигляді фіксованої суми, не змінюється в залежності від обсягу послуг та витраченого адвокатом часу.

Отже, з огляду на умови цього договору, враховуючи складання і підписання адвокатом всіх процесуальних документів від імені та в інтересах позивача, ВС зазначив, що витрати на правничу допомогу у відповідній сумі є реальними, підтвердженими матеріалами справи.

Щодо відсутності детального опису робіт на виконання положень ч. 4 ст. 134 КАС України ВС звернув увагу на зміст цієї норми, яка запроваджена «для визначення розміру витрат», в той час як, в межах цієї справи, розмір гонорару адвоката, встановлений сторонами договору у фіксованому розмірі, не залежить від обсягу послуг та часу, витраченого представником позивача, а отже є визначеним.

Повний текст постанови КАС ВС від 28.12.2020 - у справі № 640/18402/19», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про ТОП-5 судових рішень про відшкодування витрат на правничу допомогу адвоката.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва