Коли висновок Торгово-промислової палати не є доказом, який посвідчує обставини непереборної сили

14:24, 11 февраля 2021
КАС ВС розглянув справу про засвідчення обставин непереборної сили.
Коли висновок Торгово-промислової палати не є доказом, який посвідчує обставини непереборної сили
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сертифікат (висновок) Торгово-промислової палати не є належним доказом, який посвідчує обставини непереборної сили щодо несвоєчасної реєстрації податкових накладних на майбутнє. Засвідченню підлягають обставини непереборної сили до моменту його видачі в кожному окремому податковому зобов'язанні та щодо обов’язку, виконання якого вже настало згідно з нормативним актом. Про це зазначив Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду при розгляді справи №805/1811/17-а.

КАС ВС розглянув касаційну скаргу Офісу великих платників податків ДФС на постанову Донецького окружного адміністративного суду та постанову Донецького апеляційного адміністративного суду за позовом Приватного акціонерного товариства до Офісу великих платників податків ДФС про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення.

Донецький окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що на час проведення антитерористичної операції з квітня 2014 року та за наявності сертифіката Торгово-промислової палати України платник податків звільнений від відповідальності за неналежне виконання зобов’язань щодо несвоєчасної реєстрації податкових накладних.

Донецький апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу, скасував рішення суду попередньої інстанції та прийняв нове, яким задовольнив адміністративний позов частково.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо протиправності податкового повідомлення-рішення в частині застосування штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних.

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу, скасував рішення попередніх інстанцій та ухвалив нове, яким відмовив у задоволенні позову.

Правовий висновок Верховного Суду за результатами розгляду зазначеної адміністративної справи полягає в такому. Сертифікат Торгово-промислової палати України не може засвідчувати форс-мажорні обставини на майбутнє. Засвідченню підлягають обставини непереборної сили в кожному окремому податковому зобов’язанні та щодо обов’язку, виконання якого вже настало згідно з нормативним актом.

«Сертифікат (висновок) Торгово-промислової палати не є належним доказом, який посвідчує обставини непереборної сили щодо несвоєчасної реєстрації податкових накладних, якщо він виданий більше ніж за рік до спірних правовідносин і фактично засвідчує обставини непереборної сили до моменту його видачі. Якщо сертифікат про форс-мажорні обставини виданий щодо обставин, які на момент його видачі тривають і період дії яких встановити неможливо, платник податків після закінчення дії таких обставин має право звернутися до Торгово-промислової палати України для засвідчення форс-мажорних обставин за подальший період саме з дня, наступного за датою видачі сертифіката до дня їх закінчення», – йдеться у постанові КАС ВС.

Раніше КАС ВС висловися щодо виплати винагороди державним виконавцям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді