ЄСПЛ висловився, що слід враховувати у процедурі усиновлення

17:59, 4 июня 2021
Жінка втратила можливість усиновити дитину, коли заарештували чоловіка.
ЄСПЛ висловився, що слід враховувати у процедурі усиновлення
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Індивідуальна потреба у безпеці є однією із ключових складових «найкращих інтересів дитини», що слід враховувати у процедурі усиновлення. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини постановив рішення у справі «Джесіка Марчі проти Італії» (заява № 54978/17).

У 2016 році відповідно до національного законодавства дитину, якій було півтора роки, було визнано покинутою і розпочато процедуру визнання її доступною для усиновлення.

В рамках цієї процедури Джесіка Марчі та її чоловік відповідно до поданої заяви про усиновлення отримали рішення про тимчасове розміщення цієї дитини «з юридичним ризиком».

Наступного року чоловіка заарештували за звинуваченнями у поширенні дитячої порнографії та сексуальному насильстві над неповнолітніми. Жінка заявила, що має намір проживати окремо від чоловіка і продовжуватиме піклуватися про дитину.

Втім, суд встановив, що умови утримання дитини вже не відповідали вимогам і ухвалив рішення, яким зобов’язав центр усиновлення запровадити заходи підтримки, спрямовані на створення найкращих можливих умов для інтеграції дитини в нову сім’ю.

Спроби оскаржити рішення не мали успіху (з огляду на сімейний контекст суди виходили з того, що залишатися у Д.Марчі не було в найкращих інтересах дитини) і зрештою дитину влаштували в нову сім’ю.

Тоді жінка звернулася до Європейського суду з прав людини. Посилаючись, зокрема, на ст. 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, вона скаржилася на вилучення дитини, яку вона тимчасово виховувала протягом року.

Суд у Страсбурзі підтвердив, що національні суди встановили, що продовжувати жити в родині заявниці не було в інтересах дитини. І органи влади отримали складне і делікатне завдання встановлення справедливого балансу між конкуруючими інтересами. Але вони керувалися найкращими інтересами дитини, зокрема, її індивідуальною потребою в безпеці.

При цьому заявниця могла брати участь у провадженні. Їй була надана можливість звернутися до національного суду з проханням тримати дитину у себе вдома і вона могла висловити перед ним свою готовність співпрацювати з метою сприяння інтеграції дитини в нову сім’ю.

Отже, Суд дійшов висновку, що втручання у приватне життя заявниці відповідало вимогам статті 8 Конвенції і тому не було порушення цього положення.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Джесіка Марчі проти Італії» (заява № 54978/17) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше ЄСПЛ висловився щодо свободи вираження поглядів у соцмережах.

Додамо, що Європейський суд з прав людини звернув увагу на вади покарання за порушення виборчого законодавства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва