Закон не містить прямої заборони надання ВККС кількох рекомендацій одному кандидату в судді – Велика Палата ВС

11:03, 15 июня 2021
Включення особи до кількох рейтингів у зв’язку з участю в декількох конкурсах, якщо умови їх проведення цього не забороняють, не створює ситуації юридичної невизначеності та не обумовлює можливості призначення особи одразу на кілька посад судді, як помилково вважає позивач, адже відповідна рекомендація ВККС є предметом подальшого розгляду ВРП.
Закон не містить прямої заборони надання ВККС кількох рекомендацій одному кандидату в судді – Велика Палата ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у справі № 9901/342/20, ініційованій кандидатом у судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, щодо конкурсу в спеціалізовані суди.

Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Позивач оскаржив до ВС рішення ВККС від 1 жовтня 2019 року № 180/зп-19, яким було затверджено й оприлюднено рейтинг учасників конкурсу на зайняття 54 вакантних посад суддів у місцевих адміністративних та 22 посад у місцевих господарських судах, оголошеного рішенням ВККС від 9 серпня 2019 року. Серед іншого, позивач просив зобов’язати ВККС затвердити рейтинг учасників цього конкурсу за винятком осіб, стосовно яких Комісія 7 серпня 2019 року внесла рекомендації ВРП щодо призначення на посади суддів місцевих загальних судів.

Позов мотивовано тим, що оскаржуваним рішенням ВККС порушила право позивача на доступ до професії. Зокрема, Комісія неправомірно включила до рейтингу учасників конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у спеціалізованих судах тих осіб, які зайняли переможні позиції на посади суддів у місцевих загальних судах і які отримали рекомендації для призначення на посади суддів і в місцевих загальних судах, і в місцевих адміністративних та господарських судах.

КАС ВС рішенням від 9 грудня 2020 року відмовив у задоволенні позову.

21 квітня 2021 року Велика Палата ВС залишила апеляційну скаргу апелянта без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

У рішенні Велика Палата ВС зауважила, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що правило, за яким у межах оголошеного конкурсу кандидат може звернутися лише з однією заявою, означає один із двох конкурсів, оголошених Комісією 2 липня 2019 року (на зайняття вакантних посад суддів у місцевих загальних судах) або 9 серпня 2019 року (на зайняття вакантних посад суддів у місцевих адміністративних і господарських судах).

Велика Палата ВС наголосила на тому, що затверджені ВККС Умови проведення кожного із цих двох конкурсів, як і Положення про проведення конкурсу та Положення про складання кваліфікаційного іспиту, прямо не передбачають такої умови обмеження участі в конкурсі або підстави для її припинення, як участь в іншому конкурсі (зокрема, подання заяви про участь в іншому конкурсі чи входження до рейтингу учасників іншого конкурсу).

«Закон України «Про судоустрій і статус суддів» не містить прямої заборони надання Комісією кількох рекомендацій за наслідками декількох конкурсів, як і участі в декількох конкурсах одного кандидата, а відповідні підзаконні нормативно-правові акти, ухвалені ВККС щодо порядку організації та проведення конкурсів на заміщення вакантних посад суддів, лише конкретизують його положення», – йдеться у постанові Великої Палати ВС.

Саме собою внесення ВККС рекомендації ВРП щодо призначення кандидата на посаду судді не є завершальною стадією добору та призначення особи на посаду судді. Так, за правилами пунктів 14 та 15 ч. 1 ст. 70 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» після внесення ВККС відповідної рекомендації ВРП здійснює її розгляд та ухвалює рішення щодо кандидата на посаду судді, після чого у разі внесення ВРП подання про призначення судді на посаду Президент України видає відповідний указ.

Включення особи до кількох рейтингів у зв’язку з участю в декількох конкурсах, якщо умови їх проведення цього не забороняють, не створює ситуації юридичної невизначеності та не обумовлює можливості призначення особи одразу на кілька посад судді, як помилково вважає позивач, адже відповідна рекомендація ВККС є предметом подальшого розгляду ВРП.

Також Велика Палата ВС зауважила, що правила участі в конкурсах були однаковими для всіх кандидатів, а доступ до них – рівним. Позивач був обізнаний та погодився з порядком складення кваліфікаційного іспиту, при цьому позивача було зараховано до декількох резервів, він узяв участь і в конкурсі на зайняття посади судді місцевого загального суду, і в конкурсі на зайняття посади місцевого спеціалізованого суду на тих самих умовах, що й решта кандидатів. Сам собою той факт, що деякі з кандидатів, на відміну від позивача, перемогли в обох конкурсах і їх було включено до відповідних рейтингів, не свідчить про допущення стосовно нього дискримінації.

Постанова Великої Палати ВС від 21 квітня 2021 року у справі № 9901/342/20 (провадження № 11-445заі20).

Також «Судово-юридична газета» писала, що КАС ВС розглянув справу щодо права на роздрібну торгівлю пальним.

Додамо, що ВС висловився щодо розгляду грошових вимог до боржника за податковими зобов’язаннями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки