Коли компенсація моральної шкоди є недостатньою: позиція ЄСПЛ

10:40, 2 июля 2021
Суд зробив висновок, що відшкодування, виплачене заявниці на національному рівні, було недостатнім для втрати нею статусу жертви.
Коли компенсація моральної шкоди є недостатньою: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Коли порушення прав людини занадто явні, суди не можуть потурати чиновникам і змушені визнавати факти таких порушень. Але коли справа у суді доходить до суми компенсації, то тут домогтися справедливості буває вкрай складно. Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «A.G. проти Росії» (заява № 9800/12), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

A.G., засуджену за вчинення злочину, на підставі висновку психіатрів перевели до психіатричної лікарні, де вона утримувалася близько двох з половиною років.

У палаті не було туалету і умивальника, і пацієнти були змушені використовувати туалети, які були відокремлені від житлової зони лише тканинною ширмою. Їх прибирали раз на день, і в кімнаті стояв неприємний запах. Якийсь період у відділенні не було двору для відпочинку, тому пацієнти були замкнені в своїх палатах вдень і вночі.

Крім того, медичний персонал чоловічої статі неодноразово застосовував до A.G. методи фізичного примусу, прикріплюючи її руки і ноги до ліжка.

Національний суд визнав порушення прав жінки, але присудив їй лише 400 євро в якості компенсації моральної шкоди. Таке рішення підтримав і Верховний суд країни.

Але A.G. звернулася до Європейського суду з прав людини. Вона скаржилася на умови утримання в психіатричній лікарні, які були нелюдські і принижували її гідність в контексті гарантій статті 3 Конвенції.

Примітно, влада Російської Федерації стверджувала, що заявник не була постраждалою в розумінні ст. 3 Конвенції, адже національні суди визнали порушення та задовольнили позов A.G., виплативши компенсацію.

Суд у Страсбурзі виходив з того, що національні суди при розгляді справи про компенсацію, фактично визнали порушення прав заявниці. А ось що стосується компенсації, високі судді зазначили, що присуджені 400 євро були сумою, значно нижчою за ті, що присуджувалися самим ЄСПЛ в аналогічних справах. ЄСПЛ згадав такі справи як Yefimenko v. Russia, № 152/04, Butrin v. Russia, № 16179/14, Kolesnikovich v. Russia.

Виходячи з цього, суд зробив висновок, що відшкодування, виплачене заявниці на національному рівні, було недостатнім для втрати нею статусу жертви.

Відповідно, Суд констатував порушення статті 3 Конвенції. У сукупності з іншими обставинами справи ЄСПЛ постановив державі відповідачу виплатити A.G. 25,6 тис. євро як компенсацію моральної шкоди.

Раніше ЄСПЛ висловився щодо свободи вираження поглядів у соцмережах.

Додамо, що Європейський суд з прав людини звернув увагу на вади покарання за порушення виборчого законодавства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді