Палата КАС ВС вирішить питання щодо строків оскарження податкових повідомлень-рішень без використання адміноскарження

15:34, 20 октября 2021
Підприємець подав касаційну скаргу, яку обґрунтував тим, що Верховний Суд висловлював позицію щодо застосування скорочених строків звернення до суду з позовом за умови використання досудового порядку врегулювання спорів у податкових правовідносинах.
Палата КАС ВС вирішить питання щодо строків оскарження податкових повідомлень-рішень без використання адміноскарження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду передав до палати для розгляду справу щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС справу, у якій спірним є питання дотримання позивачем строку звернення до суду з позовом про визнання протиправним і скасування податкових повідомлень-рішень у разі, коли платником податків не проводилася процедура адміністративного оскарження таких рішень як досудового порядку вирішення спору. Про це повідомляється на сайті ВС. 

Саме це питання належить вирішити під час касаційного перегляду судового рішення у справі за позовом фізичної особи – підприємця до Головного управління Державної податкової служби, в якому позивач просить визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення.

Суд першої інстанції позов задовольнив. Апеляційний суд скасував це рішення, а позов залишив без розгляду, мотивуючи це тим, що позивач пропустив строк звернення до суду з позовом. Звернувшись із позовом 23 вересня 2020 року, він оскаржив повідомлення-рішення податкового органу від 15 лютого 2018 року.

Крім цього, апеляційний суд послався на правову позицію Верховного Суду у справі № 500/2486/19, яка стосується скороченого строку звернення до суду з позовом про скасування податкового повідомлення-рішення у випадку використання платником податків процедури адміністративного оскарження цього рішення. Суд указав, що позивач не надав доказів і не навів обставин, які б підтверджували наявність об’єктивно непереборних, не залежних від волевиявлення особи та пов’язаних із дійсними істотними перешкодами чи труднощами причин для своєчасного звернення до суду з позовом.

Не погодившись із постановою суду апеляційної інстанції, підприємець подав касаційну скаргу, яку обґрунтував тим, що Верховний Суд висловлював позицію щодо застосування скорочених строків звернення до суду з позовом за умови використання досудового порядку врегулювання спорів у податкових правовідносинах. Оскільки в цій справі процедура адміністративного оскарження не проводилася, то немає підстав і для застосування скорочених строків звернення до суду з позовом.

Ухвала Верховного Суду від 28 вересня 2021 року у справі № 160/11673/20 (адміністративне провадження № К/9901/30170/21).

Також КАС ВС сформулював позицію щодо дотримання принципу пропорційності при втручанні у право власності особи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області