Порушення у сфері розміщення рекламних засобів: правова позиція КАС ВС

17:05, 4 ноября 2021
Певна інформація може бути визнана рекламою тоді, коли вона вказує на конкретну, індивідуально визначену особу, або на конкретний, індивідуально визначений товар, із зазначенням найменування, якісні показники, країну походження, виробника тощо.
Порушення у сфері розміщення рекламних засобів: правова позиція КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі № 280/1330/19 від 29 жовтня 2021 року КАС ВС зазначив що, за приписами ч. 7 ст. 8 та ч. 6 ст. 9 Закону України «Про рекламу» не вважається рекламою: розміщення інформації про виробника товару та/або товар у місцях, де цей товар реалізується чи надається споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, а також безпосередньо на самому товарі та/або його упаковці; вивіска чи табличка з інформацією про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать цій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщена на внутрішній поверхні власного чи наданого у користування особі приміщення, на зовнішній поверхні будинку чи споруди не вище першого поверху або на поверсі, де знаходиться власне чи надане у користування особі приміщення, біля входу в таке приміщення, передає пресслужба 5ААС.

«Певна інформація може бути визнана рекламою тоді, коли вона вказує на конкретну, індивідуально визначену особу, або на конкретний, індивідуально визначений товар, із зазначенням найменування, якісні показники, країну походження, виробника тощо.

Таким чином, КАС ВС дійшов висновку, що спірна вивіска, яка містить напис щодо зареєстрованого знаку для товарів та послуг, не є рекламою і не потребує спеціального дозволу на розміщення зовнішньої реклами.

Крім того, Верховний Суд зазначив, що вимога про демонтаж конструкції, на якій розміщено вивіску, однозначно створює юридичний стан і може призвести до порушення права власності позивача на просторову конструкцію, така конструкція може бути знищена або пошкоджена у випадку реалізації відповідної вимоги. Відповідно, доводи Управління з питань реклами про те, що вимога щодо усунення порушення у сфері розміщення рекламних засобів не є правовим актом, не створює ніякого юридичного стану і не спрямована на регулювання суспільних відносин, є помилковими.

Постанова КАС ВС по справі № 280/1330/19 від 29.10.2021 року», - сказано у повідомленні.

Раніше ми розповідали, чи потрібно врахувати громадські інтереси під час розроблення проектів містобудівної документації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва