Коли військовослужбовці мають право на отримання житла: постанова КЦС ВС

12:40, 5 ноября 2021
Військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та члени їх сімей мають право на отримання житла, а отже, і на залишення на обліку до отримання ними житла.
Коли військовослужбовці мають право на отримання житла: постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Звільнені військовослужбовці (зокрема після закінчення контракту), які мають вислугу 20 років і більше, мають право на отримання житла, а отже, і на залишення на обліку до його отримання. На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 748/303/20.

Суд установив, що позивач був звільнений зі служби після закінчення терміну контракту. На момент звільнення він мав вислугу 25 років, був ветераном військової служби та мав статус учасника бойових дій. Наказом командира військової частини прзивача разом із членами сім’ї знято з квартирної черги.

Суд першої інстанції, з рішенням якого погодився й апеляційний суд, визнав незаконним і скасував рішення  житлової комісії та наказ командира у частині зняття з квартирного обліку ОСОБА_1, звільненого в запас у зв’язку із закінченням контракту. Судові рішення мотивовано тим, що відсутні підстави для зняття позивача з квартирного обліку, враховуючи положення статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Позиція КЦС ВС

Основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей визначає Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», який також встановлює єдину систему їх соціального та правового захисту, гарантує військовослужбовцям та членам їх сімей у економічній, соціальній, політичній сферах сприятливі умови для реалізації їх конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни та регулює відносини  у цій галузі.

Верховний Суд підкреслив, що відповідно до абзацу 4 частини першої статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення. Такі жилі приміщення або грошова компенсація надають їм один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що вони не використали право на безоплатну приватизацію житла.

Пункт 29 Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 3 серпня 2006 року № 1081 (далі – Порядок), передбачає, що військовослужбовці, які перебувають на обліку при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров’я, а також у зв’язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду, а в разі розформування військової частини – у військовому комісаріаті і квартирно-експлуатаційному органі та користуються правом позачергового одержання житла.

У пункті 30 Порядку визначені також випадки, коли військовослужбовці знімаються з обліку.

Системний аналіз цих норм права свідчить про те, що військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та члени їх сімей мають право на отримання житла, а отже, і на залишення на обліку до отримання ними житла, в тому числі у разі звільнення в запас чи відставку, крім випадків, передбачених пунктом 30 зазначеного вище Порядку.

Вирішуючи спір, суди дійшли обґрунтованих висновків про те, що ОСОБА_1, який є ветераном війни та учасником бойових дій, був зарахований у загальну чергу на квартирний облік для отримання житлової площі зі складом сім`ї 4 особи, та пізніше включений до списку військовослужбовців, які мають право на першочергове одержання житлових приміщень як учасник бойових дій; звільнений із військової служби у запас за пунктом «а» частини шостої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»; має вислугу років у Збройних Силах України понад 20 років, тому підстави, визначені Законом для зняття з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, не настали.

Раніше ми розповідали, що Кабмін змінив умови проходження служби за контрактом.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва