ВС висловився щодо належних доказів здачі квартири в оренду

13:45, 26 ноября 2021
Факт проживання у квартирі осіб, які не є її власниками, ще не є належним доказом її здачі в оренду.
ВС висловився щодо належних доказів здачі квартири в оренду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Факт проживання у квартирі осіб, які не є її власниками, ще не є належним доказом її здачі в оренду

Факт проживання у квартирі осіб, які не є її власниками, ще не є належним доказом її здачі в найм (оренду). На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 127/2011/20.

Позивач зазначила, що відповідач протягом трьох років одноособово володіє, користується та розпоряджається квартирою, співвласниками якої є неповнолітні, здає квартиру в оренду та привласнює отриманий прибуток.

Тому просила усунути перешкоди в користуванні квартирою та стягнути з відповідача на її користь частину доходу від здачі квартири в оренду.

Задовольняючи частково позовні вимоги, районний суд, з рішенням якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що відповідач чинить перешкоди позивачу в користуванні спірною квартирою, у зв’язку із чим її порушене право підлягає захисту в обраний нею спосіб шляхом зобов’язання відповідача надати ключі від вхідних дверей.

Пред’явлення вимоги про стягнення частини доходу від здачі квартири в оренду покладає на особу обов’язок довести, що ці доходи є і дійсно були отримані відповідачем. Намір і очікування позивача отримати частину доходу від здачі квартири в оренду пов’язувались з укладенням договору оренди між відповідачем та іншими особами. Разом із тим матеріали справи не містять доказів того, що договори оренди квартири були укладені.

Верховний Суд погодився з висновками судів першої та апеляційної інстанцій з огляду на таке.

Відповідно до частин першої, другої статті 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння і користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

Згідно зі статтею 359 ЦК України плоди, продукція та доходи від використання майна, що є у спільній частковій власності, надходять до складу спільного майна і розподіляються між співвласниками відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

У частині першій статті 811 ЦК України визначено, що договір найму житла укладається у письмовій формі.

Ухвалюючи рішення про часткове задоволення позовних вимог, районний суд, з висновком якого погодився й апеляційний суд, обґрунтовано виходив із того, що позовні вимоги в частині стягнення 1/2 частини доходу, отриманого відповідачем від здачі квартири в оренду, задоволенню не підлягають, оскільки позивач  в обґрунтування заявлених позовних вимог не надала належних доказів, що відповідач протягом 2017 – 2019 років отримав дохід у розмірі 128 000 грн від передачі в оренду третім особам зазначеної квартири.

Верховний Суд звернув увагу на те, що проживання у зазначеній квартирі осіб, які не є її власниками, не свідчить про те, що вони протягом певного періоду часу сплачували орендну плату за користування квартирою на користь відвідача.

Звернення до правоохоронних органів представника позивача щодо конфліктних ситуацій з приводу користування спірною квартирою третіми особами також не є належним доказом здачі квартири в оренду та отримання доходу в заявленій сумі.

Раніше КЦС ВС визначив, хто має переважне право на придбання житла, переданого в найм.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси