Стягнення страхового відшкодування у порядку суброгації: постанова КГС ВС

17:44, 8 февраля 2022
КГС ВС зробив низку важливих висновків.
Стягнення страхового відшкодування у порядку суброгації: постанова КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 лютого 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув справу № 910/12472/18 про стягнення страхового відшкодування у порядку суброгації. Про це повідомляє пресслужба КГС ВС.

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулося ПАТ (правонаступником якого є ПрАТ) до відповідачів – ПрАТ_1 і ПАТ_1 про стягнення страхового відшкодування у сумі 2 539 727,40 грн в порядку суброгації.

Справа неодноразово розглядалась судами. Зокрема, суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що надані сторонами докази, що входять до предмету доказування, у сукупності зі встановленими обставинами справи не є належними, допустимими та вірогідними щодо наявності вини відповідачів у спричиненні ПрАТ збитків. Також не доведена наявність інших складових цивільного порушення – протиправної поведінки (дій) відповідачів, причинного зв`язку між протиправною поведінкою (діями) з боку відповідачів та заподіяною шкодою, у зв'язку з чим відсутні підстави для притягнення відповідачів до відповідальності у вигляді стягнення збитків в порядку суброгації.

Постановою Північний апеляційний господарський суд від 28 серпня 2021 року залишено без змін рішення Господарського суду міста Києва від 27 травня 2021 року, яким у задоволенні позову ПрАТ відмовлено повністю.

Постановою від 1 лютого 2022 року КГС ВС залишив зазначені судові рішення без змін.

 З текстом постанови КГС ВС у справі № 910/12472/18 можна ознайомитися за посиланням.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що КГС ВС висловив позицію щодо неможливості відкриття провадження у справі про банкрутство.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва