КГС ВС роз’яснив, за яких умов особа, яка не була зареєстрована учасником аукціону, може оскаржити його результати

10:42, 31 мая 2022
За висновками судів, дії організатора аукціону призвели до участі в ньому обмеженого кола осіб (потенційних покупців) і, як наслідок, порушення конкурсних засад його проведення.
КГС ВС роз’яснив, за яких умов особа, яка не була зареєстрована учасником аукціону, може оскаржити його результати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рішенням Господарського суду міста Києва, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду, в межах справи про банкрутство ДП «Національна кінематика України» визнано недійсними результати аукціону з продажу частини майна боржника та договір купівлі-продажу, укладений за його результатами. Про це повідомляє Верховний Суд.

Судові рішення мотивовані доведенням позивачем факту реального бажання взяти участь в оспорюваному аукціоні й наявності в нього майнового інтересу, а також порушенням організатором аукціону права позивача на участь у торгах. Крім того, за висновками судів, дії організатора аукціону призвели до участі в ньому обмеженого кола осіб (потенційних покупців) і, як наслідок, порушення конкурсних засад його проведення.

Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду оскаржувані судові рішення залишив без змін.
Вирішуючи питання щодо можливості розширення переліку осіб, які можуть оскаржувати результати аукціону, проведеного у процедурі банкрутства, а також визначаючи межі (критерії), за наявності яких треті особи, що не брали участі в аукціоні, в окремих випадках наділяються правом на оскарження результатів аукціону, КГС ВС виходив із такого.

Звернення в межах справи про банкрутство із заявою про визнання результатів аукціону недійсними особою, яка не є зареєстрованим учасником аукціону і щодо якої організатором торгів не ухвалено жодного з рішень, передбачених ст. 61 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (зокрема, про відмову в допуску заявника до участі в аукціоні), може бути визнано ефективним способом захисту порушеного права такої особи виключно за певних умов. Тобто це можливо лише в разі встановлення в судовому порядку обставин здійснення такою особою всіх визначених цим Законом дій стосовно набуття статусу зареєстрованого учасника аукціону та вчинення організатором аукціону перешкод в участі такої особи в аукціоні.

Водночас суд касаційної інстанції звернув увагу на те, що правові висновки в цій справі, в тому числі і щодо правової кваліфікації обставин справи, зроблено в контексті регулювання спірних правовідносин нормами зазначеного Закону, а також вони не є автоматично релевантними до правовідносин, що регулюються Кодексом України з процедур банкрутства.

Постанова КГС ВС від 30 листопада 2021 року у справі № 910/21182/15 (910/16832/19).

Раніше ми писали, що КГС ВС визначив обставини, за яких правочин може бути визнаний вчиненим під впливом обману.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва