Направлення електронною поштою копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху: позиція КАС ВС

15:02, 1 сентября 2022
КАС ВС опублікував постанову.
Направлення електронною поштою копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху: позиція КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

П’ятий апеляційний адміністративний суд опублікував позицію КАС ВС щодо направлення електронною поштою копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху:

«У справі №560/9388/21 КАС ВС зазначив, що у газеті "Голос України" від 04 вересня 2021 року № 168 (7668) Вищою радою правосуддя опубліковано оголошення про початок функціонування трьох таких підсистем (модулів) ЄСІТС: "Електронний кабінет"; "Електронний суд"; підсистема відеоконференцзв`язку. Таким чином підсистеми "Електронний кабінет", "Електронний суд" та підсистема відеоконференцзв`язку офіційно розпочали функціонувати з 05 жовтня 2021 року.

На час прийняття судом апеляційної інстанції ухвали про залишення апеляційної скарги без руху - 29 листопада 2021 року по даній справі названі підсистеми (модулі) ЄСІТС уже розпочали функціонування.

Згідно з пунктом 17 розділу ІІІ Положення про ЄСІТС, особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд надсилає документи у справах, в яких такі особи беруть участь, в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб або в інший спосіб, передбачений процесуальним законодавством, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

У касаційній скарзі зазначено, що у відповідача відсутня офіційна електронна адреса. Окрім цього, КАС ВС вказав, що відзив відповідача та апеляційна скарга не містять будь яких відомостей про офіційну електронну адресу. Так само, у матеріалах справи відсутні заяви (клопотання) відповідача про надіслання копії судового рішення на електрону пошту.

За відсутності у відповідача - суб`єкта владних повноважень зареєстрованої офіційної електронної адреси, враховуючи приписи статті 251 КАС України, належним способом вручення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху є її надсилання у паперовій формі з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Згідно з довідкою від 02 грудня 2021 року, складеної секретарем судового засідання, у зв`язку з недостатнім фінансуванням витрат суду на послуги поштового зв`язку копію ухвали про залишення апеляційної скарги без руху надіслано на електронну адресу, вказану в апеляційній скарзі. Однак доказів підтвердження отримання відповідачем електронною поштою копії зазначеної ухвали, надісланої на вказану електронну адресу, матеріали справи не містять.

КАС ВС визнав передчасною позицію суду апеляційної інстанції щодо невиконання відповідачем вимоги ухвали суду про усунення недоліків апеляційної скарги, адже це питання повинно вирішуватися у комплексі (невід`ємно) з обставинами, які об`єктивно могли перешкоджати особі виконати указану ухвалу суду в установлений судом строк та передчасно застосовано наслідки відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 169 КАС України».

Постанова КАС ВС по справі №560/9388/21 від 23 серпня 2022 року – тут.

Також ми писали, що «Справи про відсторонення від роботи через відсутність щеплення від СОVID-19 містять виключну правову проблему» – КЦС ВС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді