Чи можна у судовому порядку встановити статус учасника бойових дій: позиція суду

16:40, 26 февраля 2019
Суд розглянув справу бійця з Рівненської області.
Чи можна у судовому порядку встановити статус учасника бойових дій: позиція суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рівненський апеляційний суд скасував рішення Сарненського районного суду від 24 жовтня 2018 року, яким задоволено заяву громадянина М. щодо підтвердження факту його участі в бойових діях в зоні проведення АТО. Про це передає прес-служба суду.

Під час судового розгляду встановлено, що 53-річний громадянин М. проходив військову службу за контрактом у військовій частині А1008 на території Луганської області в період з 06.08.2017 по 12.09.2017 в районі населеного пункту Щастя.

«Всупереч вимогам абз.1 п.6 Постанови КМУ від 20.08.2014 року №413, командиром його військової частини у місячний строк після завершення виконання ним завдань Антитерористичної операції у районах її проведення не було подано до відомчої комісії документів, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.

Підтвердження факту участі громадянина М. в бойових діях у зоні проведення АТО має юридичне значення, а саме з метою надання в подальшому йому статусу учасника АТО для отримання соціальних прав та гарантій, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», — йдеться у повідомленні.

24 жовтня 2018 року Сарненським районним судом задоволено заяву громадянина М. та встановлено факт безпосередньої його участі в Антитерористичній операції.

Рішення суду першої інстанції у Рівненському апеляційному суді оскаржено Міністерством оборони України. В апеляційній скарзі йдеться про скасування оскаржуваного рішення та закриття провадження у справі, оскільки вимоги, заявлені громадянином М., не підлягають до розгляду в порядку цивільного судочинства.

«Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, думку сторін, апеляційну скаргу Міністерства оборони України задовольнив. Рішення місцевого суду скасував та закрив провадження у справі.

Закриваючи провадження у справі, апеляційний суд виходив з того, що чинним законодавством передбачено позасудовий порядок встановлення факту участі в бойових діях для отримання відповідного статусу учасника бойових дій, а тому справи про встановлення факту участі у бойових діях не підлягають розгляду в судовому порядку», — додали у суді.

Пунктом 8 Порядку для надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 20 серпня 2014 року №413, передбачено, що у разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником підприємства, установи та організації до комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, особи, зазначені в абзацах другому і третьому пункту 2 цього Порядку, можуть самостійно звернутися до відповідної комісії. Рішення Комісії може бути оскаржено у судовому порядку.  

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що учасникам АТО дадуть гроші замість землі в Києві.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва