Вибори-2019: чи готові українці взяти участь в голосуванні

12:30, 12 марта 2019
83% опитаних говорять про свою готовність прийти на виборчі дільниці.
Вибори-2019: чи готові українці взяти участь в голосуванні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» на початку березня 2019 року, майже дві третини респондентів заявили, що завжди беруть участь у виборах, ще 22% сказали, що майже завжди голосують. 4% респондентів зазначили, що голосуватимуть уперше. Лише 10% сказали, що майже ніколи або ж взагалі ніколи не голосують.

83% опитаних говорять про свою готовність взяти участь у виборах.

При цьому, оцінюючи за 10-бальною шкалою ймовірність своєї участі у голосуванні 31 березня 2019 року, тільки дві третини висловили найвищий рівень впевненості в тому, що прийдуть на вибори. Відносно менше таких респондентів серед наймолодшої вікової групи 18-25 років (46%) та тих, хто ще вагається із вибором (64%). Серед тих, хто завжди голосує на виборах, таких більше 80%. Водночас тих, хто заявив, що майже завжди бере участь у голосуванні, — 42%, а тих, хто голосуватиме уперше, — 55%. 

74% опитаних зазначили, що готові пожертвувати відпочинком задля того, щоб проголосувати на виборах, водночас 16% — протилежної думки і швидше проведуть час зі своїми друзями і не підуть на вибори, якщо доведеться обирати щось одне. Найбільше останніх серед наймолодших респондентів (18-25 років — 34%,  26-35 років — 23%), тих, хто голосуватиме уперше (30%) та рідко бере участь у виборах (45%).

Зранку зазвичай голосують 44% опитаних — з 8 до 12 години. 22% — переважно голосують з 12 до 15 години, 10% — з 15 до 18 години і лише 5% — після 18 години. Серед тих, хто зазвичай голосує на виборах, більшість робить це зранку, і найбільше таких серед виборців Юлії Тимошенко, Юрія Бойка та Олега Ляшка

Лише третина опитаних висловили готовність простояти в черзі на дільниці більше однієї години. Водночас третина готові чекати в черзі до півгодини, ще кожен п’ятий — до години. Найбільш «стійкий» виборець — на сході, півночі та в Галичині, серед найстарших опитаних, виборців Олександра Вілкула та Юрія Бойка. Натомість симпатики Володимира Зеленського, Олега Ляшка та ті, хто не визначилися, висловили найменшу готовність довго стояти в черзі, щоб віддати свій голос.

Соціологи "Рейтингу" опитали 5000 осіб віком від 18 років за методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності — не більше 1,5%.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала про основні аспекти голосування вдома. Яким чином реалізувати своє виборче право та проголосувати 31 березня виборцеві, котрий за станом здоров’я не здатний потрапити до виборчої дільниці.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки