Корупція в «оборонці»: засідання Тимчасової слідчої комісії по розкраданнях в оборонній сфері, онлайн-трансляція

16:40, 13 марта 2019
Комітет з питань національної безпеки і оборони проводить засідання.
Корупція в «оборонці»: засідання Тимчасової слідчої комісії по розкраданнях в оборонній сфері, онлайн-трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Триває позачергове засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по розкраданнях в оборонній сфері. Присутні директор НАБУ Артем Ситник, голова САП Назар Холодницький, Генеральний прокурор України Юрій Луценко, перший заступник голови СБУ Віталій Маліков, керівництво концерну «Укроборонпром», представники оборонних підприємств і Міністерства оборони. Веде засідання секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.

Сергій Пашинський відзначив, що питання, які були підняті у розслідуванні Дениса Бігуса, були предметом розслідування ще з 2016 року, на них звертав увагу Комітет, та продемонстрував відповідне відео. «З цього скандалу ми повинні вийти сильнішими для всіх», — додав він.

Іван Вінник підтвердив, що Комітет відреагував на відповідні матеріали ЗМІ, які були опубліковані ще у 2016–2017 роках.

Артем Ситник відзначив, що детективи НАБУ працюють над розслідуваннями. «У деяких випадках, як із Львівським бронетанковим заводом, немає належного обліку майна, яке колись було надлишковим. Майно, яке колись було власністю Міноборони, або кралося, або списувалось. Тому дуже правильне було рішення на засіданні РНБО щодо аудиту Укроборонпрому, — наголосив він. — Все, що там є, має бути поставлене на облік, щоб держава не перепродавала сама собі своє ж майно».

Іван Вінник додав, що дійсно багато майна зберігалося на підприємствах резерву. «Особливо обурює те, що чинний КК побудований на визначенні збитків», — відзначив він та звинуватив колишніх міністрів оборони у нанесенні збитків, оскільки балансова вартість майна часто була занижена.

Назар Холодницький зробив акцент на бездіяльності НАБУ щодо розслідування, яке почалося ще у 2016 році. «Я би хотів зупинитись на одному конкретному провадженні. Це 63-є провадження по Харківському бронетанковому заводу, де ми вперше почули про «Оптимумспецдеталь». Я весь цей тиждень намагався зробити аналіз, а що було в цьому провадженні. В НАБУ нами було надіслано три листа щодо надання матеріалів провадження, які були відомі ще 1 березня 2016 року. Матеріали не передані ще досі, вони на стадії зшивання».

Він відзначив, що активно це розслідування йшло лише перші півроку. «У вересні 2016 року детективи НАБУ навіть не прийшли в суд підтримати клопотання. З боку детективів НАБУ ми весь час чули, що справа не має перспективи, проводити розслідування немає часу, тому будемо проводити розслідування, лише якщо гарантовано буде віддано справу до суду. Апофеозом цього стало звільнення детектива Завгороднього. Справа не рухалася. Наступний детектив приступив до справи лише у жовтні 2017 року. Потім детектив Борисенко запропонував віддати цю справу поліції, що було категорично заперечено нами. У жовтні 2017 року отримав вказівки прокурора, і ці вказівки виконуються досі. Приносять заяви про необхідність доступу, щоб зробити вигляд, що по справі щось робиться.

Щодо нинішньої ситуації, САП зареєструвала провадження відразу, як ми побачили розслідування Бігуса в ефірі, а 26 лютого НАБУ зареєструвало «клон». Дійсно, ми погодили низку обшуків, Артем Ситник рапортував про них, але не сказав, що там знайшли, після того, як пройшло два тижні з оприлюднення журналістського розслідування. Але я не дам спуску по цим матеріалам», — підкреслив Н. Холодницький.

Юрій Луценко зазначив, що в ЄРДР зареєстровано 480 кримінальних проваджень, які стосуються концерну «Укроборонпром» та підприємств, які мають контакт з ним. «Встановлено збитків на 350 млн грн, але це попередні дані. Військова прокуратура вже оголосила 112 особам про підозру. Генпрокуратура разом з військовою прокуратурою передали до суду 111 проваджень, 77 осіб вже засуджені вироком суду. Тому говорити, що концерн «Укроборонпром» та його контрагенти поза увагою держави, неправильно», — підкреслив Генпрокурор.

«Київський науково-дослідний інститут судових експертиз провів експертизу за нашим поданням 3 телефонів і одного диску. Експертиза встановила, що інформація, скачана з цих телефонів у середині 2017 року на диск, не була монтованою, до неї не було жодного стороннього втручання. І це означає, що ця інформація може бути предметом слідства НАБУ, а також ДБР щодо можливих корупційних дій будь-яких посадовців ГПУ, НАБУ, ДФС.

Ще повідомлю, що не вся інформація, яка була оприлюднена в розслідуванні журналістів, співпадає. Щодо розмови між Жуковим та Букіним такої переписки в цих трьох телефонах немає. Думаю, що це все має стати предметом діяльності ДБР, і тільки вони — ДБР, НАБУ та САП зможуть встановити істину. 

Ми вже встановили точний місяць витоку інформації. Це вересень минулого року. Чому публікації з’явилися саме зараз, передвиборчий період — питання до політиків. Але те, що в телефонах немає деяких діалогів, які є в розслідування, я мушу сказати», — підкреслив Юрій Луценко.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що навколо Укроборонпрому разгорівся грандіозний скандал через схему розкрадань на сотні мільйонів, у якій були задіяні керівники оборонних структур різних рівнів.

Так, за результатами журналістского расслідувания Bihus.info стало відомо, що у 2015 році Ігор Гладковський разом з другом Віталієм Жуковим організували поставки контрабандних російских деталей для військової техники ВСУ. Центром оборудок називають підставну компанію «Оптимумспецдеталь», котра стала привілейованим постачальником на державні заводи і отримувала контракти на сотні мільйонів гривень.

У зв’язку зі скандалом через розкрадання в оборонній галузі України були усунуті від посад директори двох великих підприємств. Тимчасово відсторонені директор ДП «Харівське КБ з машинобудування ім. Морозова» Олексій Бабич та директор ДП «Ізюмський приладобудівний завод» Сергій Філоненко.

Крім того, Президент України Петро Порошенко підтримав відсторонення замсекретаря РНБО Олега Гладковського — одного з головних фігурантів скандалу з розкраданнями в оборонній газузі. Президент вимагав негайно перевірити інформацію з розслідування журналістів.

Резонансне розслідування журналістів прокоментував також генеральний прокурор Юрій Луценко. За його словами, факти, викладені у журналістському розслідуванні, були відомі правоохоронцям. Прокуратура веде розслідування ще з 2016 року, а відеоматеріал журналістів з’явился у той момент, коли слідство ГПУ вже підходило до «фінішної прямої».

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва