Уряд підтримав створення незалежної наглядової ради в системі безоплатної правової допомоги

19:08, 20 марта 2019
Наглядова рада забезпечуватиме контроль, моніторинг, оцінку ефективності та пропозиції бюджетування системи БПД.
Уряд підтримав створення незалежної наглядової ради в системі безоплатної правової допомоги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 березня у ході засідання Кабінет міністрів підтримав представлену міністром юстиції Павлом Петренком постанову, яка забезпечить посилення інституційної спроможності Координаційного центру з надання правової допомоги шляхом створення незалежної наглядової ради.

«Сьогодні ми прийняли важливе рішення про посилення функціональної спроможності і незалежності системи безоплатної правової допомоги та створення при ній незалежної наглядової ради. Таким чином ми забезпечимо незворотність цієї реформи і її незалежність від політичної волі або популізму окремих політиків», — наголосив Петренко.

За його словами, прийнятий урядом документ передбачає, що безпосередній контроль, моніторинг, оцінку ефективності, а також пропозиції щодо бюджетування системи БПД на наступні роки здійснюватиме незалежна наглядова рада, яка обиратиметься на публічному конкурсі.

«Конкурсна комісія для відбору членів ради буде сформована з представників міжнародних організацій. Наглядова рада не матиме жодних політичних впливів і щороку презентуватиме уряду оцінку роботи системи безоплатної правової допомоги, надаватиме пропозиції щодо бюджетування і концентрації ресурсів на тих категоріях громадян, які найбільше потребують правової допомоги від держави», — зазначив міністр.

Також він нагадав, що уряди Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана послідовно продовжують підтримку та розвиток системи безоплатної правової допомоги, яка була створена Міністерством юстиції у партнерстві з міжнародними партнерами: урядами Канади та США, а також МФ «Відродження».

«Починаючи з 2014 року, ми розбудували надзвичайно розгалужену систему безоплатної правової допомоги, яка включає 23 регіональні центри, 433 бюро правової допомоги і 96 місцевих центрів. Це означає, що від великого обласного центра до невеликого центра об’єднаної територіальної громади є офіс БПД, який надає захист і консультації тим, хто цього потребує», — підкреслив очільник Мін’юсту.

Він повідомив, що лише минулого року українці 623 тисячі разів звернулися до системи й отримали адвокатський захист чи фахову консультацію юристів. Окрім цього, до єдиного контакт-центру, фахівці якого дистанційно надають консультації за телефоном 0 (800) 213-103, українські громадяни звернулися 221 тисячу разів.

При цьому 400 тисяч клієнтів системи БПД — малозабезпечені громадяни, чий дохід є меншим за 2 прожиткові мінімуми доходів громадян. Це ті люди, які раніше не мали можливості найняти адвоката чи оплатити послуги юриста. 55 тисяч — учасники бойових дій, які отримали фахову допомогу щодо соціального забезпечення, отримання земельних ділянок, нарахування субсидій, виплата компенсацій та багато інших, які цікавлять наших воїнів чи їхніх родичів. Так само співробітники системи допомогли 58 тисячам внутрішньо переміщених осіб, які стали жертвами війни на Сході. Серед клієнтів системи, яким надається допомога, також люди з обмеженими можливостями, діти, жертви домашнього насильства та багато інших вразливих категорій населення країни.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що Аваков запропонував робити засідання Кабміну закритими на час проведення передвиборчої кампанії.

Також ми повідомляли, що Кабінет міністрів України ухвалив проект закону про середню освіту. На його опрацювання визначено 3 дні.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва