Позов про включення до списку виборців: чи потрібно сплачувати судовий збір

13:10, 27 марта 2019
Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адмінсуду без сплати судового збору.
Позов про включення до списку виборців: чи потрібно сплачувати судовий збір
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області повідомив, що позов про включення до списку виборців подається без сплати судового збору. Повідомленні оприлюднили у прес-службі суду.

До Хмельницького міськрайонного суду звернулась 60-річна хмельничанка, яка не знайшла своє прізвище у списках виборців на виборах президента, які призначені на 31 березня 2019 року. Жінка вказала, що зареєстрована за певною адресою в Хмельницькому, має право голосу, однак з незрозумілих причин її прізвище відсутнє у списках виборців. Працівники суду допомогли жінці заповнити бланк позовної заяви по включення її у списки виборців.

«Таке звернення далеко не одиничне. З початку тижня до суду звернулись 22 особи щодо надання їм можливості проголосувати на виборах президента, які призначені на 31 березня 2019 року. Переважна більшість позовів подані громадянами, які знялись з реєстрації та на день подання позову так і не зареєструвались за будь-якою адресою. 4 позови подано громадянами, які зареєстровані за певною адресою в Хмельницькому, однак їх прізвища відсутні у списках для голосування і у реєстрі виборців. Також троє осіб звернулись із позовами щодо тимчасової зміни місця голосування, адже у день виборів перебуватимуть у відрядженні в Хмельницькому, є членами виборчих комісій, відмінних від тих, в яких включені у списки виборців.

Переважну більшість справ розглянуто та задоволено, в задоволенні одного позову відмовлено, оскільки судом було встановлено, що особу визнано недієздатною та рішення набрало чинності»,  йдеться у повідомленні.

У суді додатково повідомили, що для зручності громадян судом розроблено бланки позовних заяв та відповідальними працівниками апарату суду надається допомога щодо заповнення позовних заяв літнім громадянам та всім, у кого виникають труднощі щодо заповнення.

Разом з тим, у суді звернули увагу громадян на те, що позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору.

Крім того, чинним законодавством передбачено певні дедлайни щодо розгляду певних справ. Зокрема, для справ про уточнення списку виборців таким днем є четвер 28 березня 2019 року, тобто за два дні до дня голосування. Саме четвер є останнім днем, коли суди можуть вирішувати питання щодо внесення у списки виборців.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як проголосувати не за місцем реєстрації. Не пізніше, ніж за 5 днів до дня виборів слід звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців з паспортом та заявою з поясненням причин тимчасової зміни місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою маєте намір проголосувати.

Крім того, ми писали про основні аспекти голосування вдома. Яким чином реалізувати своє виборче право та проголосувати 31 березня виборцеві, котрий за станом здоров’я не здатний потрапити до виборчої дільниці.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді