Використання відпусток за попередні роки: Мінсоцполітики відповіло на численні запити

19:20, 12 августа 2019
Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки.
Використання відпусток за попередні роки: Мінсоцполітики відповіло на численні запити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно з частиною п’ятою статті 11 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд. Частиною другою статті 12 Закону передбачено, що невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України.

Зазначається, що у разі, якщо працівник з будь-яких причин не скористався своїм правом на щорічні відпустки за кілька попередніх років, він має право використати їх, а у разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, воно не містить заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання.

Частиною третьою статті 10 Закону встановлено обмеження щодо загальної тривалості щорічних основної та додаткових відпусток (не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів), на які має право працівник у відповідний робочий рік, тобто за один робочий рік.

На випадок, коли працівникові після використання у відповідному робочому році щорічної відпустки за цей рік надається невикористана щорічна відпустка за минулий період, зазначене обмеження не поширюється. Враховуючи вищезазначене, у наведеному в листі випадку працівник має право на використання щорічних відпусток за попередні роки.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про висновок ВС щодо відрахування із зарплатні працівника для покриття заборгованості підприємству

Крім того, ми писали про те, що новий Трудовий кодекс дозволить українцям законно працювати на фрілансі , а декому — брати тривалішу відпустку

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси