Необережність дитини на шкільній перерві: суд покарав батьків

17:12, 14 августа 2019
Батькам доведеться заплатити штраф у розмірі 4 тисяч гривень.
Необережність дитини на шкільній перерві: суд покарав батьків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В лютому 2019 року мати потерпілого звернулася до Волочиського районного суду Хмельницької області з позовом до мами однокласника про відшкодування моральної шкоди, передає прес-служба суду.

В обґрунтування своїх вимог вказувала, що 23 листопада 2018 року на перерві біля 12 год. 45 хв. неповнолітній син відповідачки, учень 3 класу, штовхнув її сина, внаслідок чого останній впав обличчям на підлогу та розбив носа. У зв'язку з цим, син був госпіталізований у Волочиську центральну лікарню з діагнозом «посттравматичний перелом кісток носа та посттравматична носова кровотеча». Мати потерпылого зазначила, що оскільки син відповідачки не досяг віку, з якого наступає кримінальна відповідальність, відносно нього не було розпочато кримінальне провадження. Вона вказала, що внаслідок дій сина відповідачки, їй, позивачці, та її неповнолітньому синові спричинені моральні та фізичні страждання, що виразилися у сильних душевних переживаннях, страхах, фізичному болю сина. Через заподіяні тілесні ушкодження, син протягом тривалого часу не міг відвідувати школу, що негативно вплинуло на його успішність. Також вона купувала ліки, сплачувала кошти на рентгенівські знімки, готовила синові дієтичну їжу, тощо. Заподіяну їй та її синові моральну шкоду вона оцінює в 7000 грн., які просить стягнути з відповідачки на її користь.

В судовому засіданні вчитель початкових класів ЗОШ  підтвердила обставини про те, що учень 2 класу в приміщенні школи під час перерви та гри учнів в коридорі школи отримав ушкодження носа у зв'язку з тим, що його штовхнув до підлоги інший хлопчик. В подальшому, потерпілий учень з приводу отриманих ушкоджень лежав в лікарні, вчителі та учні школи зібрали кошти на його лікування, які були передані його матері, позивачці по справі.

«Оцінюючи зібрані по справ докази в їх сукупності, Волочиський районний суд Хмельницької області  вважав доведеним факт, що вищезазначеними діями потерпілій дитині було заподіяно моральну шкоду, яка полягала в моральних стражданнях, пов'язаних із ушкодженням здоров'я, в порушенні його нормальних життєвих зв'язків через неможливість певний час вести активний спосіб життя та відвідувати школу, а також в душевних стражданнях, які зазнала його мати у зв'язку з протиправною поведінкою стосовно сина.

Рішенням суду моральна шкода підлягає відшкодуванню за рахунок матері винної особи в сумі 4000 грн. Рішення набрало законної сили», — йдеться у повідомленні суду.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на Херсонщині суд покарав батьків школярів, які прогулювали уроки.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва