Чи може роботодавець самостійно приймати рішення щодо оплати лікарняних

14:08, 29 сентября 2019
Роботодавець самостійно не може приймати рішення про виплату працівникам допомоги за рахунок коштів Фонду соціального страхування.
Чи може роботодавець самостійно приймати рішення щодо оплати лікарняних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Роботодавець самостійно не може приймати рішення про виплату працівникам допомоги за рахунок коштів Фонду соцстрахування. Так, рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування, створена (обрана) на підприємстві, в установі або організації. Про це повідомляє прес-служба Фонду соціального страхування.

Така комісія (уповноважений) виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління ФСС №13.

Так, серед іншого, комісія має право розглядати підстави і правильність видачі, заповнення листка непрацездатності, який є підставою для надання матеріального забезпечення; перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності. При порушенні режиму, встановленого лікарем, застрахована особа втрачає право на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду по листку непрацездатності з дня допущення такого порушення.

Комісія (уповноважений) має право приймати рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, вагітності та пологах, на поховання) і надає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо.

До найчастіших порушень в оформленні листка непрацездатності відноситься те, що у реквізиті «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» не зазначається адреса підприємства (установи). Зауважимо, що в самому бланку листка непрацездатності запис щодо місця роботи обмежується лише «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» та не містить графи для заповнення адреси підприємства. Проте необхідно вказати назву і місцезнаходження підприємства, установи, організації.

Листок непрацездатності, який оформлений у порушення Інструкції №532 необхідно повернути працівнику для оформлення листка непрацездатності відповідно до чинного законодавства.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні зменшився рівень безробіття

Крім того, ми писали, чи скасована доплата за додаткове навантаження через виконання роботи в умовах дефіциту кадрів

Також відомо, чи може роботодавець самостійно обирати банк для виплати зарплати.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва