Як проходитиме атестація прокурорів: ГПУ затвердила порядок

10:17, 4 октября 2019
Кадрові комісії проводитимуть атестацію у три етапи.
Як проходитиме атестація прокурорів: ГПУ затвердила порядок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генпрокурор Руслан Рябошапка затвердив порядок проходження атестації прокурорами. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Зазначається, що атестацію проводитимуть кадрові комісії у три етапи. За допомогою перших двох буде оцінюватись знання та вміння у застосуванні закону, а також загальні здібності та навички шляхом автоматизованого анонімного тестування.

Останній етап — перевірка професійної компетентності й доброчесності на співбесіді, що включатиме також виконання ситуаційного завдання.

Під час тестування на знання та вміння застосовувати законодавство кандидатам на посади прокурора потрібно буде дати відповідь на 100 питань за 100 хвилин у комп’ютерній програмі. Питання міститимуть варіанти відповідей, один з яких — правильний, за який нараховується 1 бал.

Положенням встановлюється прохідний бал у 70 балів.

Якщо кандидат не завершив тест достроково, то після закінчення відведеного часу на екрані з’явиться результат тестування. Перелік тестових питань буде опубліковано на веб-сайті Генпрокуратури не пізніше, ніж за сім календарних днів до складання іспиту.

Прокурори, що набрали потрібну кількість балів, допускаються до тестування на загальні здібності та навички, прохідний бал для якого встановлюється наказом Генерального прокурора. Зразок тестових питань та правила складання іспиту будуть опубліковані на офіційному веб-сайті не пізніше, ніж за сім календарних днів до дня проведення тестування.

Ті, хто успішно пройшов обидва етапи, допускаються до співбесіди, до початку якої прокурори за 45 хвилин максимум мають виконати практичне завдання, написавши вирішення на аркуші паперу з відміткою кадрової комісії. Зразок такого завдання буде також опубліковано на веб-сайті в день першого оприлюднення графіка проведення співбесід. Якщо воно передбачатиме застосування норм законодавства, то прокурорам дозволятиметься використовувати паперові тексти законодавчих актів, що надаються кадровою комісією. У будь-яких інших випадках на всіх етапах атестації використання допоміжних матеріалів або наявність при собі електронних пристроїв не допускається.

Кадрова комісія вправі отримувати у відповідних органах державної влади будь-яку необхідну для цілей атестації інформацію про прокурора, в тому числі щодо дисциплінарних проваджень щодо прокурора, скарг на дії прокурора, дотримання прокурором правил професійної етики та доброчесності, відповідності вимогам законодавства у сфері запобігання корупції тощо. Фізичні та юридичні особи, органи державної влади і місцевого самоврядування зможуть подавати до відповідної кадрової комісії відомості, які можуть свідчити про невідповідність прокурора критеріям компетентності, професійної етики та доброчесності, які можуть братися до уваги кадровою комісією.

Сама співбесіда полягатиме у обговоренні результатів дослідження членами комісій матеріалів атестації щодо дотримання прокурором правил професійної етики та доброчесності. Рішення комісії щодо прокурора після проходження співбесіди приймаються відкритим голосуванням. Результати атестації будуть оприлюднюватись на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада ухвалила законопроект Зеленського про реформування Генпрокуратури.

Також ми повідомляли, що генпрокурору нададуть широкі повноваження для реформування свого відомства.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду