Справа України проти РФ у ЄСПЛ: Мін’юст звернувся з проханням до «Миротворця»

13:15, 29 октября 2019
Міністерство юстиції звернулося з проханням утриматись від публікування інформації про осіб, які представляють РФ у суді.
Справа України проти РФ у ЄСПЛ: Мін’юст звернувся з проханням до «Миротворця»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Справа «Україна проти Росії (щодо Криму)» за №20958/14 — це перша заява, подана Україною щодо порушень прав людини під час збройної агресії з боку РФ, вона найбільше просунулась в процесуальному плані серед всіх інших міждержавних заяв України. Перші слухання відбулися 11 вересня 2019 року. Про це повідомляє заступник міністра юстиції України — уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Росія шукає будь-які приводи щодо унеможливлення розгляду в ЄСПЛ зазначеної справи.

У повідомленні Ліщини йдеться, що протягом вересня-жовтня 2019 року Міністерством юстиції України і ЄСПЛ отримано декілька листів від російського уряду, де стверджується, що після усних слухань у міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)» за №20958/14, які відбулись 11 вересня 2019 року у м. Страсбург (Французька Республіка), до баз даних Центру «Миротворець» було включено представників РФ в ЄСПЛ.

«Уряд Росії, посилаючись на статті Регламенту ЄСПЛ (які є обов’язковими для обох сторін у процесі), розцінює це, як залякування та тиск на Росію у справі №20958/14 та вимагає від ЄСПЛ припинити її розгляд, визнавши її неприйнятною та як таку, що подана недобросовісно», — наголосив Ліщина.

Центр «Миротворець» є незалежною, недержавною організацією та ЗМІ. Центром проводиться масштабна робота щодо фіксування та оприлюднення фактів агресії РФ проти України. Державні органи не можуть впливати на діяльність Центру «Миротворець» та функціонування однойменного сайту.

Проте, як зазначає заступник міністра юстиції, зважаючи на високий рівень довіри суспільства до роботи Центру «Миротворець» та важливість його діяльності для захисту суверенітету та територіальної цілісності України, Мін’юст з метою ефективного захисту України в ЄСПЛ звертається з проханням утриматись від публікування інформації про деяких осіб, які представляють РФ або надають докази/свідчення у міждержавних справах України проти Росії до розгляду справи по суті і винесення рішення ЄСПЛ.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що з’явилось відео слухань у ЄСПЛ по справі України проти Росії.  
Крім того, ми писали, що відома дата оголошення рішення у справі України проти Росії у Міжнародному суді ООН

Також відомо, що Укренерго вимагає компенсацію від Росії через втрачені активи в Криму.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва