У чому підозрюють очільника Укрексімбанку Олександра Гриценка: ГПУ розкрила деталі

11:41, 19 ноября 2019
Олександр Гриценко у вересні 2014 року зловживав своїми повноваженнями всупереч інтересам банку.
У чому підозрюють очільника Укрексімбанку Олександра Гриценка: ГПУ розкрила деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Очільника «Укрексімбанку» Олександра Гриценка підозрюють у сприянні зняттю арештів з депозиту і застав оточення президента-втікача Віктора Януковича щодо виданого банком кредиту на придбання «Українського медіа-холдингу». Про це заявили представники ГПУ на судовому засіданні 18 листопада.

Зазначається, що Гриценко у вересні 2014 року зловживав своїми повноваженнями всупереч інтересам банку за зверненням на його користь активів «Українського медіа-холдингу» і заставного майна на суму 506 млн доларів. Слідство вважає, що глава банку діяв в інтересах колишнього глави Адміністрації президента, екс-власника УМХ Бориса Ложкіна, колишнього президента Петра Порошенка, екс-заступника глави АП Олексія Філатова і колишнього першого віце-президента УМХ Григорія Шверка.

У ГПУ уточнюють, що мова йде про один з епізодів справи про відмивання коштів за президентства Януковича першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим, міністром доходів і зборів Олександром Клименком та олігархом Сергієм Курченком. Схема легалізації коштів полягала в купівлі холдингу УМХ.

При цьому, за даними слідства, Ложкін та інші бенефіціари УМХ знали про участь вищеперелічених людей у ​​злочинній організації. В рамках угоди ТОВ «Ветеко Медіа Інвест» Курченка отримало в «Укрексімбанку» кредит на 160 млн доларів. В якості забезпечення були вказані депозити на 50 млн доларів і казначейські зобов'язання на 50 млн доларів, а також нерухомість і обладнання. Без твердого забезпечення залишалася сума 45,27 млн ​​доларів.

Прокурор зазначив, що в 2014 року з ініціативи ГПУ це забезпечення було заарештовано, проте в серпні того ж року головою правління банку став Гриценко, якого Курченко, нібито за погодженням з Ложкіним і Філатовим, а також з відома Петра Порошенка, схилив до участі в схемі.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що 16 листопада в Києві невідомі на чорному автобусі відвезли главу Укрексімбанку Олександра Гриценка. Родичі забили тривогу і звернулися в поліцію. Пізніше стало відомо, що його затримали співробітники Служби безпеки України за дорученням Генеральної прокуратури в рамках кримінального провадження.

Також ми повідомляли, що прокурори просять суд обрати запобіжний захід для голови «Укрексімбанку» Олександра Гриценка у вигляді застави в розмірі 100 млн грн і взяття його під варту на 50 днів під час засідання у Печерському райсуді Києва.

До того ж відомо, що Печерський райсуд Києва відпустив під заставу директора «Укрексімбанку» Олександра Гриценка. Підсудного відпустили під заставу в розмірі майже 3 млн гривень. Так, суд відхилив клопотання прокурорів про взяття його під варту.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва