Вимагали гроші з підприємців: ДБР викрило злочинну схему на чолі з посадовцями СБУ

19:45, 27 ноября 2019
Кошти вимагались за невжиття заходів реагування на виявлені порушення.
Вимагали гроші з підприємців: ДБР викрило злочинну схему на чолі з посадовцями СБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слідчі Державного бюро розслідувань взялися вивчати справу за фактом систематичного вимагання коштів від підприємців посадовими особами Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України. Про це йдеться на сайті Бюро.

Відомо, що посадовці СБУ організували схему вимагання та одержання хабарів  від підприємців. Кошти вимагались за невжиття заходів реагування на виявлені порушення.

Так, з одного суб’єкта господарювання вимагалось перерахувати на рахунки благодійних фондів від 20 до 300 тисяч гривень.

У подальшому посадовці СБУ надавали вказівки керівництву благодійного фонду щодо перерахунку неправомірної вигоди на рахунки підконтрольних підприємств. Після цього кошти переводились у готівку, а також використовувались як оплата за нібито виконані ремонті роботи.

Зазначається, що частина коштів передавалась керівництву Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України.

Представники ДБР провели обшуки в приміщеннях за адресами знаходження суб’єктів господарювання, а також за адресами проживання фігурантів кримінального провадження. Наразі вирішується питання щодо повідомлення посадовцям про підозру та обрання відносно них запобіжних заходів.

Злочин кваліфікуються за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище з вимаганням такої вигоди).

У разі доведення вини особам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАБУ затримало 7 співробітників органів митного контролю.

Крім того, ми писали, що очільник Державного бюро розслідувань спростував інформацію про те, що розслідування справ Майдану зупинено начебто через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих ГПУ до ДБР.

Також ми повідомляли, що ДБР повідомило про підозру постачальнику бронежилетів для ЗСУ.

До того ж стало відомо, скільки справ відкрило ДБР за перший рік роботи.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області