Як виправити помилку в податковій декларації: роз’яснення ДПС

20:45, 17 декабря 2019
Податківці нагадали алгоритм виправлення помилок в декларації про майновий стан та доходи.
Як виправити помилку в податковій декларації: роз’яснення ДПС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фізособи-підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені Податковим кодексом України для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з ПДФО. Про це повідомляє прес-центр Державної податкової служби.

У разі якщо в майбутніх податкових періодах платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання фізичних осіб — підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється у розд. VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» податкової декларації, де вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з ПДФО або військового збору у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

При цьому в рядку 23 розд. VI податкової декларації вказується сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Сума пені, нарахована платником податку у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення помилок, вказується у рядку 24 розд. VI податкової декларації відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ. Нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, як проводяться камеральні перевірки податкових декларацій.

Крім того, ми писали, скільки часу зберігати документи, пов'язані зі сплатою податків.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва