У столиці викрили схему «відкатів» на держустанові: за справу взялося ДБР

18:00, 25 декабря 2019
Вимагання так званих «відкатів» відбувалося систематично в рамках злочинної схеми, організаторів якої затримали співробітники ДБР.
У столиці викрили схему «відкатів» на держустанові: за справу взялося ДБР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Співробітники Державного бюро розслідувань у Києві викрили злочинну схему вимагання 800 тис. грн. неправомірної вигоди службовими особами держпідприємства стратегічного значення «Артемсіль» та правоохоронцями. Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Гроші вимагали за сприяння у пришвидшеному та безперешкодному перерахуванні грошових коштів згідно підписаних актів-приймання виконаних підрядних робіт, замовником яких було держпідприємство. Вимагання так званих «відкатів» відбувалося систематично в рамках злочинної схеми, організаторів якої затримано.

Так, серед учасників схеми встановлено – заступника начальника управління Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях, заступника начальника одного з відділів Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, а також ряд службових осіб держпідприємства стратегічного значення «Артемсіль».

Слідством встановлено: попередньо змовившись між собою, згадані особи налагодили схему із систематичного вимагання та одержання неправомірних вигод. З цією метою вони:

  • створювали штучні перешкоди суб'єктам господарської діяльності під час процедури підписання актів-приймання виконаних підрядних робіт по укладеним договорам;
  • затягували терміни перерахунку грошових коштів за виконані роботи;
  • за ініціативою правоохоронців надсилали офіційні листи (повідомлення) до уповноважених суб'єктів із вимогою проведення перевірок дотримання вимог чинного законодавства суб'єктами господарської діяльності.

Таким чином створено умови для одержання, поєднаних з вимаганням, неправомірних вигод від суб'єктів господарської діяльності та їх представників. Розмір так званого «відкату» встановлювався у розмірі 15% від суми укладених договорів.     

Злочин кваліфікують за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ДБР повідомило про підозру митнику щодо внесення недостовірних відомостей в базу даних. 

Також перед судом постане ректорка університету, яка пропонувала хабар заступнику міністра освіти.

До того ж ми писали, що ДБР затримало прокурора на Запоріжжі, який отримав хабар через посередника.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва