НАБУ оголосило підозру екс-заступниці міністра юстиції: Наталія Бернацька прокоментувала оголошення

18:54, 23 января 2020
Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру Наталії Бернацькій за невиконання рішення Європейського суду з прав людини.
НАБУ оголосило підозру екс-заступниці міністра юстиції: Наталія Бернацька прокоментувала оголошення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колишня перша заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька на своїй сторінці у Facebook прокоментувала повідомлення про підозру від Національного антикорпційного бюро.

«Друзі, перебуваючи на міжнародному економічному форумі отримала новину, що мені підготували підозру за виконання рішення Європейського суду з прав людини. Справа стосувалася багаторічного невиконання національного рішення суду у зв’язку з мораторієм, що є порушенням Європейської Конвеції про права людини.

Відповідально заявляю, за 5 років на держслужбі робила все можливе, щоб рівень заборгованості за рішеннями ЄСПЛ скоротився. З 2014 року, коли борги перед громадянами та українським бізнесом, які постраждали від свавілля влади сягали 40 мільйонів євро до 2019, коли Україна залишила перше місце у рейтингу країн, що найгірше виконують рішення міжнародного суду. Нашою командою було виконано тисячі рішень та підписано не одну сотню дружніх врегулювань, що за практикою Євросуду зменшує суму справедливої компенсації мінімум удвічі та економить бюджетні кошти для подальших виплат. До речі в цій справі Уповноважений досяг врегулювання з 0 компенсацією.

Після виконання рішення у справі, що стала предметом уваги НАБУ, Міністерство юстиції вже в двох інстанціях виграло регресну справу, по стягненню виплачених за рішенням ЄСПЛ коштів до державного бюджету з компанії яка роками під прикриттям мораторію його не виконувала. Таким чином, ми запобігли нарахуванню багатомільйонної компенсації за порушення з боку України і найближчим часом завершиться розгляд справи проти компанії порушника. На наступному тижні має відбутися наступне слухання, але очевидно, що детективів цікавить не міжнародне право і бюджет України, а короткочасний піар.

В понеділок, у визначений час, ще раз спробую пояснити в НАБУ, що виконання рішення Європейського суду з прав людини це не збитки, а виконання міжнародних зобов’язань України. Але це мабуть марна справа, тому очікую якнайшвидшого судового розгляду, щоб нарешті поставити крапку.

Шкода тільки, що ці дії НАБУ наносять непоправну шкоду Україні, як члену Ради Європи та розгляду наших міждержавних позовів проти Росії в ЄСПЛ. На що може сподіватися країна, яка сама не виконує рішення суду?» — розповіла Бернацька.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Національне антикорупційне бюро повідомило шістьом особам про підозру в заволодінні і легалізації понад 54 мільйонів гривень з держбюджету у справі ТОВ «Золотий Мандарин Ойл».

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва