Чому у жінок менші зарплати, ніж у чоловіків: назвали 5 причин

19:21, 8 марта 2020
Жінки в середньому отримують на 22-23% меншу зарплату, ніж чоловіки.
Чому у жінок менші зарплати, ніж у чоловіків: назвали 5 причин
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колишній міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов назвав 5 причин, через які у жінок можуть бути менші зарплати, ніж у чоловіків. Інформацію він оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

«Сьогодні я написав, що, за даними Держстату, жінки в середньому отримують на 22-23% меншу зарплату, ніж чоловіки. Чому так? Держстат не надає достатньо даних, щоб відповісти на це питання. Тому я можу запропонувати 5 можливих причин.

  1. За ту саму посаду жінкам платять менше. Але це легко довести і оскаржити в судах. Тому, на мою думку, це малоймовірно.
  2. В компаніях, де платять більше, власники або топменеджмент надають перевагу чоловікам. Це чисто теоретична можливість, в яку я не вірю і щодо якої у мене немає підтвердження.
  3. Культура та стереотипи в суспільстві надають перевагу чоловікам при просуванні в кар’єрі. Таким чином, на вищих посадах з більшими зарплатами стає більше чоловіків. Мені здається, це потенційно можливо, як гіпотеза.
  4. Жінки більше проводять часу поза ринком праці (робота вдома, діти тощо) і тому мають менше часу на розвиток навичок та кар’єри. Якщо це так, то державна політика і осучаснення ринку праці (часткова зайнятість, робота з дому...) можуть допомогти виправити цю проблему.
  5. Є «типово чоловічі» посади і «типово жіночі». Типово чоловічі посади мають більш високу зарплату. Особисто я не вірю в «типово чоловічі» та «типово жіночі» посади. Але припускаю, що суспільство може в таке вірити, особливо коли це стосується керівних посад. Ця причина схожа з причиною 3. Там йдеться про швидкість в просуванні в кар’єрі. Тут про неможливість отримати певний тип посади», — повідомив він.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Тимофій Милованов повідомив, що в Україні в середньому жінки отримують на 22-23% меншу зарплату, ніж чоловіки. 

Крім цього, ми писали, що Тимофій Милованов відмовився від посади в новому Кабміні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді