Оприлюднили резолюцію приватних виконавців щодо законодавчих змін у сфері виконання судових рішень

14:36, 20 марта 2020
Під час Міжрегіональної онлайн-конференції приватних виконавців України було ухвалено низку рішень.
Оприлюднили резолюцію приватних виконавців щодо законодавчих змін у сфері виконання судових рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 20 березня, з’явилась резолюція Міжрегіональної онлайн-конференції приватних виконавців України щодо законодавчих змін у сфері виконання судових рішень. Резолюцію оприлюднили на офіційному сайті АПВУ.

«Невиконання судових рішень в Україні – епідемія гірша, ніж коронавірус.

У 2019 році підлягало стягненню за рішеннями судів 796,8 млрд. грн боргів, з чого реально виконано мізер – лише 20,7 млрд. грн, тобто 2,7 %. Ідеться про невиплачені зарплати, аліменти, компенсації, кредиторську заборгованість десятків і сотень тисяч фізичних і юридичних осіб.

Для багатьох громадян, які роками добивалися справедливості, реформа виконавчого провадження 2016 року стала останньою надією. Реформа делегувала частину повноважень із виконання судових рішень приватним виконавцям. Ми впоралися з цією місією і цим пишаємося.

Статистика говорить сама за себе. У середньому приватний виконавець стягує боргів в 5,3 рази більше, ніж виконавець державний. У 2019 році 213 приватних виконавців реалізували майна більше, ніж 4 472 державних виконавців (754 млн. грн проти 725 млн. грн).

Приватний виконавець працює ефективно, тому що зацікавлений у результаті. Держава нам довірила важливу функцію, і ми її виконуємо. Однак, замість того, щоб розвивати реформу, Міністерство юстиції намагається її згорнути.

Міністерство юстиції готує законодавчі зміни в таємниці. До роботи не залучають експертів, професійну спільноту. Проігноровані пропозиції донорів, які ґрунтуються на європейському досвіді. Відомі положення законопроекту  суперечать логіці реформ і знищують професію приватного виконавця.

Виходячи з цінностей європейського вибору, верховенства права і соціальної справедливості, з метою підвищення ефективності виконання судових рішень в Україні, керуючись високою суспільною місією професії приватного виконавця, Міжрегіональна онлайн-конференції приватних виконавців України

УХВАЛИЛА:

  1. Запропонувати Міністерству юстиції України розпочати відкритий діалог стосовно нового законодавства про виконавче провадження.
  2. Залучити до обговорення всі зацікавлені сторони, представників виконавчої і судової влади, банківської спільноти, науковців, міжнародних донорів, ЗМІ.
  3. Розпочати діалог з обговорення концептуальних засад нового законодавства, викладених у документі «5 кроків до ефективного виконання судових рішень. Концептуальні засади законопроекту «Про виконавче провадження».
  4. У подальшому суспільному діалозі спиратися на положення законопроекту, який розроблявся на платформі Проекту Європейського Союзу «Право-Justice»,
  5. У якості першого кроку такого прозорого діалогу – провести найближчим часом круглий стіл щодо ситуації у сфері виконання судових рішень і концептуальних засад законодавчих змін у цій сфері.

Прийшов час Україні збудувати справді європейську систему виконання судових рішень.

Спільними зусиллями побудуємо в Україні верховенство права!», — йдеться у тексті резолюції.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що  Приватні виконавці намітили 5 кроків для ефективного виконання судових рішень

Також у Івано-Франківську від коронавірусу померла жінка.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва