Оподаткування допомоги по частковому безробіттю під час карантину: роз’яснення

12:10, 12 мая 2020
Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.
Оподаткування допомоги по частковому безробіттю під час карантину: роз’яснення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На ресурсі «ЗІР» з’явилась нова консультація, присвячена оподаткуванню допомоги по частковому безробіттю, яка призначається у зв’язку із скороченням/зупиненням діяльності роботодавця через карантин. Податківці вирішили, що така допомога оподатковується.

Консультація розміщена в «ЗІР», підкатегорія 103.02. Висновок її наступний:

«Сума допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, яка перерахована Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на підставі ст. 47 прим. 1 Закону № 5067 роботодавцю та виплачена ним працівнику оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах».

Статтею 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, суми страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом (пп. 165.1.1 ПКУ).

Водночас п. 164.2 ПКУ визначено перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Тому податківці вирішили: оскільки допомога надається працівникам не напряму від Фонду безробіття, а через роботодавця, то підстав застосовувати пільгу немає. І це вже не дохід у вигляді допомоги від Фонду, а інший оподаткований дохід

А оскільки є дохід, який оподатковується ПДФО, то це дохід оподатковується і військовим збором.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, про стягнення виконавчого збору при виконанні рішень немайнового характеру: практика ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України