Як проводитимуть прес-конференції Зеленського: чи буде президентський пул ЗМІ

19:07, 8 июля 2020
Рада з питань свободи слова надала рекомендації щодо проведення прес-конференцій президента.
Як проводитимуть прес-конференції Зеленського: чи буде президентський пул ЗМІ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України схвалила рекомендації щодо проведення прес-конференцій перших осіб держави та організації пулів. Про це повідомив секретар Ради Вадим Міський, передає «Детектор медіа».

«Ці рекомендації стали реакцією Ради на конфлікт, що виник під час нещодавнього візиту президента до Херсона. Цілком очевидно, що в журналістів є запит на прозорий та справедливий формат акредитації на такі події, і, на мій погляд, незадоволення з боку медіа є цілком зрозумілим», – сказав Міський.

Пропозиції Ради стосуються, зокрема, частоти проведення прес-конференцій президента України — не рідше ніж один раз на шість місяців, а за потреби частіше, а також регулярності спілкування з регіональними медіа під час поїздок у регіони.

За можливості, рекомендується акредитувати на прес-конференції президента якнайбільшу кількість охочих українських та міжнародних журналістів.

Водночас за наявності технічних, безпекових, часових, карантинних обмежень або інших причин, що унеможливлюють участь усіх охочих, Рада допускає встановлення певних обмежень:

  • надання представникам ЗМІ пріоритету перед блогерами, з якими можливі інші формати спілкування;
  • організація прямої трансляції / стріму пресконференції однією чи двома камерами (у такому разі варто запрошувати лише журналістів без операторів);
  • зважання на контекст і проведення тематичних пресконференцій чи брифінгів та, відповідно, запрошення галузевих медіа, надаючи їм можливість першими поставити запитання;
  • акредитування від одного медіахолдингу одного медіа, при цьому запрошуючи до участі різні види медіа (телебачення, радіо, онлайн-медіа, інформагенції, преса), а у виняткових випадках, якщо такі медіа мають широку аудиторію та входять до одного холдингу, допускаючи акредитацію двох медіа різних видів від одного холдингу – наприклад, телеканал і радіостанцію.

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів висловила пропозиції щодо регламенту прес-конференцій, який має оголошуватися прес-секретарем на початку заходу та дотримуватися учасниками. Зокрема, ідеться про запровадження правила «одне медіа – одне запитання», регламент для запитання та відповіді на нього — 5 хвилин; встановлення розумних обмежень для тривалості великих пресконференцій — не більш як 4 години. Рада пропонує почергово надавати слово всеукраїнським, регіональним та іноземним медіа відповідно до їх відсоткового співвідношення серед акредитованих медіа.

Рада пропонує збільшити різноманіття прес-форматів: окрім прес-конференцій президента, організовувати також брифінги глави Офісу президента України, його заступників, інших спікерів, відповідальних за різні напрями діяльності. Крім того, можна використовувати формат офрекордс у різних варіантах (on background, on deep background, off the record, неформальне спілкування) за прикладом країн ЄС та США.

Доцільним є також формування різних пулів для внутрішніх поїздок країною та для міжнародних поїздок, при цьому Рада не рекомендує фінансувати з держбюджету поїздки журналістів у президентському пулі: у таких випадках медіа, які беруть участь у пулі, повинні самостійно оплачувати необхідні видатки своїх працівників.

Рада рекомендує акредитувати на прес-конференції та залучати в пули лише ті медіа та журналістів, які дотримуються професійних стандартів та Кодексу етики українського журналіста. Стосовно питань медіа країни-агресора – Рада рекомендує не акредитувати на пресзаходи офіційних осіб в Україні медіа, що беруть участь у гібридній війні проти України.

Із повним текстом рекомендацій можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що доступ до прес-конференцій Зеленського повинні мати лише обрані ЗМІ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді