Вінницький митник постане перед судом за надання валютного хабара працівнику СБУ

19:36, 12 августа 2020
Інспектор під час здійснення митного контролю вніс до інформаційних систем недостовірні дані про кількість та статус осіб, що перетинають державний кордон.
Вінницький митник постане перед судом за надання валютного хабара працівнику СБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До суду скеровано обвинувальний акт відносно державного інспектора митного поста «Ямпіль» Вінницької митниці ДФС. Про це повідомляє пресслужба Держбюро розслідувань.

Відомо, що у квітні 2019 року інспектор під час здійснення митного контролю вніс до інформаційних систем недостовірні дані про кількість та статус осіб, що перетинають державний кордон. За цим фактом слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У подальшому посадовець, аби уникнути відповідальності, запропонував неправомірну вигоду оперуповноваженому Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, який проводив слідчі дії за дорученням слідчого ДБР. За гроші він просив правоохоронця неналежно задокументувати відомості щодо здійснення митних процедур, які розслідувалися. У зв'язку з цим оперуповноважений звернувся до теруправління ДБР із заявою про вчинення митником кримінального правопорушення.

28 січня 2020 року працівника ДФС було затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України після надання хабара у сумі 1000 доларів США. Наступного дня йому було повідомлено про підозру.
 
Таким чином, митник обвинувачується у:

  • несанкціонованій зміні інформації, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчиненій особою, яка має право доступу до неї (ч. 1 ст. 362 КК України);
  • наданні неправомірної вигоди за невчинення службовою особою в інтересах того, хто надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням влади чи службового становища службовій особі, яка займає відповідальне становище (ч. 3 ст. 369 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Раніше «Судово-юридична газета» писала,  що у Полтаві на гарячому затримали слідчого ДБР та поліцейського за вимагання 80 000 доларів. 

А на Волині поліцейський вимагав 6000 доларів за непритягнення до відповідальності

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді