Алгоритм стягнення аліментів: 5 головних кроків

20:50, 15 августа 2020
Українцям повідомили, як правильно діяти.
Алгоритм стягнення аліментів: 5 головних кроків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України повідомило алгоритм стягнення аліментів у випадку, якщо один із батьків ухиляється від сплати коштів на утримання та виховання своєї дитини:

КРОК 1. Підготувати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів. Це можна зробити самостійно, скориставшись зразками (посилання), або звернувшись за допомогою до юриста. У тому випадку, коли ви, наприклад, маєте статус ветерана війни (учасника бойових дій) чи внутрішньо переміщеної особи, або ваш середньомісячний дохід менше 2-х прожиткових мінімумів (з 1 липня 2020 року для пенсіонерів та осіб з інвалідністю – не більше 3424 грн, для всіх інших – не більше 4394 грн) – ви можете отримати правову допомогу безоплатно. Для цього потрібно звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за місцем вашого проживання чи перебування (контакти).

КРОК 2. Подати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу з додатками до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання.

КРОК 3. Отримати рішення суду та виконавчий лист або судовий наказ.

КРОК 4. Звернутися до органу державної виконавчої служби за місцем реєстрації боржника (контакти) із заявою про відкриття виконавчого провадження про стягнення аліментів із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти; прізвища, імені, по батькові стягувача, реквізитів документа, що посвідчує його особу (зразок заяви) та судовим наказом або виконавчим листом про стягнення аліментів.

КРОК 5. Орган державної виконавчої служби приймає документи, перевіряє їх і у разі відсутності зауважень відкриває виконавче провадження та стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом.

Крім того, виконавчий документ про стягнення аліментів разом із заявою може бути самостійно надісланий вами як стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі-підприємцю, фізичній особі, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що збільшення мінімального розміру аліментів є підставою для «автоматичного» перерахунку. 

 Також ми писали, як нараховується пеня зі сплати аліментів за кожен день прострочення.

Раніше ККС залишив чинним вирок особі, яка частково сплачувала аліменти. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України