Реформування Держпродспоживслужби: до Дениса Шмигаля звернулись з відкритим листом

19:10, 26 августа 2020
У листі зазначили, що запропоновані Урядом кроки щодо реорганізації відомства відкинуть все на декілька років назад.
Реформування Держпродспоживслужби: до Дениса Шмигаля звернулись з відкритим листом
bastion.tv
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко оприлюднив відкритий лист до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо реформування Держпродспоживслужби. Лист з’явився на його сторінці у Facebook.

«Шановний Денис Анатолійович,

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів була утворена у вересні 2014 року і майже п’ять років не була ефективною у виконанні покладених на неї завдань. З 2019 року, отримавши необхідне державне фінансування, сформувавши структуру, як центрального апарату, так і в регіонах, а також після минулорічного набуття права перевірки суб’єктів господарювання Держпродспоживслужба стала відновлювати рівні відносини між споживачем та бізнесом.

За результатами 2019–2020 років можна стверджувати, що процеси в забезпеченні безпечності харчових продуктів як головного завдання Державної служби, стали значно якіснішими. Це робить вітчизняну продукцію конкурентною як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому. Нарікань з боку як споживачів, так і бізнесу, стало менше, хоча шлях до забезпечення європейських відносин держави, бізнесу та споживачів ще досить довгий. Але саме європейська модель цих відносин є найкращою в світі та служить дороговказом.

Запропоновані Кабінетом Міністрів України кроки щодо реорганізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відкинуть усе на декілька років назад. Погіршиться безпечність продуктів, що одразу вплине на український експорт і погіршення економічної ситуації, яку й так можна охарактеризувати як жахливу. Також це з часом відобразиться на здоров’ї громадян та збільшенні смертності, оскільки якість харчування стоїть на першому місці серед факторів, які впливають на стан здоров’я людини.

Також хвилює те, що Уряд виносить питання реформування Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у розмитих формулюваннях та без будь-якої конкретики. Оскільки це питання, яке торкається широкого кола людей та організацій, то спроба внесення змін без обговорення виглядає як бажання перерозподілу власних повноважень між окремими групами. Це не відповідає державницькій позиції, якої повинні дотримуватися найвищі посадовці України. Вважаємо за можливе передпорядкування Держпродспоживслужби від Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України до Міністерства аграрної політики у разі його виокремлення», — йдеться у тексті листа.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ексголова Держспоживінспекції подав позов щодо невиплаченої зарплати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва