Суди задовольняють близько 84 % позовів громадян у соціальних справах – Голова ВС

17:12, 4 сентября 2020
Це досить високий відсоток, який свідчить про масові порушення з боку держави.
Суди задовольняють близько 84 % позовів громадян у соціальних справах – Голова ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, заявила, що суди задовольняють близько 84 % позовів громадян у соціальних справах. Про це вона сказала під час ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Соціальні права та їх захист адміністративним судом».

Вона повідомила, що у 2019 році на розгляд окружних адміністративних судів надійшло понад 73 тисячі позовних заяв у спорах з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян. Левову частку (68 %) складають позови щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Суди задовольняють близько 84 % позовів у соціальних справах.

«Це досить високий відсоток, – зазначила Голова ВС, – який свідчить про масовість порушень з боку держави соціальних прав громадян».

15 % рішень судів першої інстанції оскаржуються до апеляційної інстанції, а половина з них – до Верховного Суду. Загалом соціальні справи становлять близько 20 % всіх справ, які розглядає КАС ВС.

Крім того, вона зазначила, що масовими є і соціальні спори щодо виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, відновлення виплати пенсії громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, а також перегляд вже розглянутих справ у зв’язку з визнанням КСУ неконституційними деяких положень законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про прокуратуру».

Валентина Данішевська привернула увагу до проблеми виконання судових рішень, адже «все ще залишається високою кількість звернень до ЄСПЛ за захистом соціальних прав».

Справи щодо невиконання судових рішень («Іванов проти України» та «Бурмич проти України») знаходяться на контролі Комітету міністрів Ради Європи. Більшість заходів, які має вжити Україна, – це заходи загального характеру. Їх вирішення лежить у площині спільних дій парламенту, уряду та судової влади.

«Забезпечення виконання рішень як національних судів, так і Європейського суду з прав людини є нашим спільним обов’язком перед громадянами та перед міжнародними партнерами, насамперед Радою Європи. Ефективне виконання судових рішень здатне значно підвищити рівень довіри громадян до влади в цілому та судової системи зокрема», – наголосила Голова ВС.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що правосуддя не обмежується винесенням судового рішення.

Також ми писали, що КАС ВС роз’яснив правила відбору зразків під час реалізації заходів державного контролю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва