Мовний омбудсмен хоче зберегти ЗНО з української мови та літератури

14:21, 23 сентября 2020
Уповноважений із захисту державної мови оприлюднив зверення до уряду щодо скасування обов'язкового ЗНО з української літератури.
Мовний омбудсмен хоче зберегти ЗНО з української мови та літератури
univerpl.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. Своє звернення він оприлюднив у блозі на «Укрінформ», повідомляє сайт.

Нагадаємо, що 14 вересня 2020 року Український центр оцінювання якості освіти запропонував виключити для більшості спеціальностей комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури як обов’язкове. Таку пропозицію було зареєстровано в проекті умов приймання до закладів вищої освіти на 2021 рік, розроблених відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

«Вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики. Відомо, що опанувати українську мову без вивчення української літератури неможливо. Щобільше, українська література, високий рівень її викладання і зацікавленості школярів, читацька грамотність яких серед пріоритетів міжнародної програми з оцінювання освітніх досягнень учнів PISA, – один із дієвих інструментів національної безпеки та оборони в умовах гібридної війни. Саме тому сьогодні надзвичайно важливо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для вступу на всі спеціальності. Нам не потрібні такі експерименти, які можуть завдати значного удару по українській освіті та гуманітарній сфері в цілому. Сподіваємось, що нам вдасться зберегти таке ЗНО як свідчення обов’язку кожного свідомого громадянина України», – написав мовний омбудсмен.

Окрім того, Кремінь запропонував розробити рівні складності у ЗНО з української мови та літератури окремо для технічних та гуманітарних спеціальностей.

До слова, МОН хоче ввести обмеження на вступ до правничої магістратури з 2021 року.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, чого чекати вступникам наступного року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва