Справа Золотого мандарину: ВАКС обрав запобіжний захід адвокату

16:23, 13 октября 2020
Оскільки вказана особа перебуває у міжнародному розшуку, запобіжний захід їй було обрано in absentia.
Справа Золотого мандарину: ВАКС обрав запобіжний захід адвокату
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 12 жовтня, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід одній із підозрюваних у справі щодо заволодіння та легалізації понад 54,179 млн гривень державних коштів, а саме адвокату, яка крім того є довіреною особою колишнього народного депутата, передає пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Суд погодився з доводами прокурора САП та застосував до підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«Оскільки вказана особа перебуває у міжнародному розшуку, запобіжний захід їй було обрано in absentia.

Зауважимо, розгляд вказаного клопотання тривав з березня поточного року.

Нагадаємо: у вересні 2013 року представник товариства «Золотой Мандарин Ойл», підконтрольного колишньому народному депутату України та за його безпосередньою вказівкою, підготував та надіслав до Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн гривень в якості невиплаченої заборгованості із боку ПАТ «Київенерго» перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Проте слідством було встановлено, що попри рішення суду на свою користь, «Золотой Мандарин Ойл» не звертався до виконавчої служби за його реалізацією. Однак про цей факт Європейський суд не повідомив.

Крім того, було приховано і факт відступлення права вимоги до ПАТ «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з колишнім народним депутатом - організатором схеми, що сталося за півроку до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, за версією слідства, для супроводу справи в Європейський суд колишній народний обранець домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов’язався сплатити на користь підконтрольного нардепу «Золотого Мандарину Ойл» 54,179 млн гривень із державного бюджету України за зобов’язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами.

На підставі чого у лютому 2016 року Міністерством юстиції України було перераховано вказану суму коштів.

Досудове розслідування у вказаному провадженні триває, встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАБУ повідомило шістьом особам про підозру в заволодінні і легалізації понад 54 мільйонів гривень з держбюджету у справі ТОВ «Золотий Мандарин Ойл».

Окрім того, у березні Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила в силі розмір застави одній з підозрюваних

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей