Мін’юст планує спростити порядок працевлаштування державних реєстраторів до нових ОТГ

11:38, 30 октября 2020
Механізм переведення також планують дещо змінити.
Мін’юст планує спростити порядок працевлаштування державних реєстраторів до нових ОТГ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук повідомила, що у зв’язку з реформою адміністративно-територіального устрою України – створенням нових об’єднаних територіальних громад – Мін’юст планує дещо змінити механізм переведення до нових ОТГ державних реєстраторів та спростити порядок їх працевлаштування, передає пресслужба Мін’юсту.

«Зокрема, маємо намір відмовитися від необхідності проведення спеціальної перевірки у разі такого переведення.

Разом із цим, адміністративно-територіальна реформа призвела до виникнення дефіциту кадрів у сфері держреєстрації: створюються нові ОТГ – отже, виникає потреба у нових кваліфікованих фахівцях для цих громад.

Головною ж причиною кадрового «голоду» у сфері державної реєстрації більшою мірою стало поширення пандемії Covid-19 в Україні та світі, оскільки через карантинні обмеження Мін’юст не проводив тестування для реєстраторів протягом останніх 7 місяців. З цієї ж причини не могли скласти кваліфікаційний іспит і майбутні нотаріуси.

Наразі проведення відповідного кваліфікаційного іспиту і тестування для Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції є одним із пріоритетних завдань. Плануємо реалізувати його вже найближчим часом, в ідеалі – до нового року. Можливо, ми підемо вже протореним шляхом: організуємо ці заходи із дотриманням соціальної дистанції і всіх протиепідемічних правил, як це було зроблено при проведенні ЗНО цього літа. Зараз шукаємо відповідну локацію і технічні можливості для реалізації цього завдання. Втім, звісно, все залежатиме від динаміки захворюваності на Covid-19 в Україні.

Зазначу, що на сьогодні загалом є чимало охочих виконувати функції державного реєстратора – близько 400 осіб, але вони не можуть отримати доступ до реєстрів без проходження відповідного тестування. Аналогічна ситуація склалася і в нотаріальній спільноті: кандидатів на складання кваліфікаційного іспиту на право зайняття нотаріальною діяльністю ми очікуємо близько 700», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст уніфікує критерії визначення відповідальності за реєстраційні порушення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси