Нотаріальна палата підтримує запровадження судового порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності держреєстраторів

13:35, 5 ноября 2020
Законопроектом передбачається, що з 1 січня 2022 року буде виключно судовий порядок оскарження.
Нотаріальна палата підтримує запровадження судового порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності держреєстраторів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нотаріальна палата України підтримує законодавчу ініціативу щодо запровадження виключно судового порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності державних реєстраторів у сфері держреєстрації прав на нерухомість та бізнесу. Про це йдеться на офіційному сайті НПУ.

Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з впорядкуванням діяльності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» схвалено урядом та найближчим часом буде внесено до парламенту.

«Законопроектом передбачається з 1 січня 2022 року позбавити Міністерство юстиції України повноважень щодо прийняття рішень про скасування рішень про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також про скасування реєстраційних дій у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Натомість буде передбачено виключно судовий порядок оскарження.

Такі законодавчі зміни відповідають вимогам Резолюції акції мирного протесту нотаріусів «Нотаріат проти корупційних та рейдерських схем» 25.02.2019 щодо необхідності запровадження прозорих механізмів розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Влітку 2019 року НПУ було презентовано Стратегічний план зупинення рейдерства у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу, а також проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи контролю і вирішення спорів у сфері державної реєстрації та щодо подолання рейдерства», які передбачали запровадження виключно судового контролю у сфері держреєстрації.

Напрацьовані НПУ Стратегічний план, законопроект та аналітичні матеріали щодо шляхів усунення корупційних механізмів й зупинення рейдерства були передані народним депутатам і Президенту України.

НПУ, яка завжди відкрито виступає у боротьбі з рейдерством і пропонує дієві механізми його подолання, сподівається, що судовий контроль стане ефективною новацією для державної реєстрації нерухомості та бізнесу», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що нотаріуси при оформленні майна зможуть перевіряти дані в Реєстрі судових рішень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки