Стефанішина назвала три пріоритети щодо інтеграції України до НАТО

12:42, 25 ноября 2020
Україна має активізувати реформу сектору безпеки і оборони, розшити участь в навчаннях і тренуваннях НАТО, взаємодію з Альянсом у всіх секторальних напрямках: Віце-прем'єр-міністр.
Стефанішина назвала три пріоритети щодо інтеграції України до НАТО
Источник фото: facebook.com/UA.EU.NATO
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина відзначила пріоритети України у євроатлантичній інтеграції та наголосила на необхідності проведення всіх внутрішніх трансформацій, які дозволять скористатися можливостями ЕОР в повній мірі та наближать отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Про це вона розповіла під час дискусії «Україна-НАТО. Партнерство розширених можливостей: що далі?», передає Урядовий портал.

«З часів Революції Гідності ми значно вдосконалили і розвинули наше співробітництво з НАТО, що врешті-решт і дозволило Україні отримати статус партнера з розширеними можливостями (EOP). Це має активізувати реформу сектору безпеки і оборони, розширення участі України в навчаннях і тренуваннях НАТО, взаємодію з Альянсом у всіх секторальних напрямках. Враховуючи те, що зараз формується нова стратегія НАТО на 10 років, Україна очікує побачити там перспективу отримання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)», - Ольга Стефанішина коротко окреслила значний поступ України у партнерстві з Північноатлантичним альянсом.

Віце-прем'єр-міністр наголосила на необхідності проведення всіх внутрішніх трансформацій, які дозволять скористатися можливостями ЕОР в повній мірі та наближать отримання ПДЧ.

«Сьогодні ми вже започаткували велику роботу разом зі Службою безпеки України і Держспецзв'язку для переходу на стандарти НАТО в сфері закритих даних, інформаційних систем. Верховна Рада вже прийняла закони про оборонні закупівлі і розвідку. Наступні кроки - це ухвалення закону про Службу безпеки України і завершення роботи стосовно парламентського нагляду і контролю за сектором безпеки і оборони», - зазначила Стефанішина.

Розширення взаємодії з НАТО в рамках ЕОР. За останні чотири місяці Уряд вже напрацював пропозиції щодо змісту партнерства в рамках Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції, спрямував їх на розгляд Президенту. Після узгодження пропозицій Президентом, їх спрямують в штаб-квартиру НАТО та членам Альянсу на розгляд і напрацювання спільної програми. 

«В рамках EOP Україна бачить свій вклад у посиленні стратегії безпеки в Чорноморському регіоні і боротьбу з гібридними загрозами. Зараз ми говоримо про створення Центру з питань стійкості як державного аналітичного центру, який акумулюватиме таку експертизу і напрацьовуватиме методології», - сказала Віце-прем’єр-міністр.

Матеріалізація «політики відкритих дверей» НАТО у стратегії НАТО 2030.

«Політика відкритих дверей» має реально відобразитися в стратегії НАТО 2030 і, зокрема,  в рамках саміту країн НАТО в липні 2021 року. Очевидно, що нам необхідно також працювати над питанням нового підходу НАТО до політики взаємодії з країнами-партнерами «One partner - one plan (одна країна - план)». Це дозволить ефективніше систематизувати взаємодію з Альянсом в рамках спільних програм, різних проектів і трастових фондів», - додала Стефанішина.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що, за словами Баканова, реформа Служби безпеки України не має нічого спільного зі стандартами провідних спецслужб НАТО та ЄС, до яких ми всі прагнемо. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки