Уряд вдосконалив механізм контролю за ефективністю управління арештованими активами

13:55, 25 ноября 2020
Це дозволить уникнути невизначеності у механізмі контролю, що є вкрай важливим у процесі збереження активу та його економічної вартості в період дії арешту активу.
Уряд вдосконалив механізм контролю за ефективністю управління арештованими активами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 25 листопада, на черговому засіданні Уряду було прийнято постанову КМУ «Про внесення змін до Порядку здійснення контролю за ефективністю управління активами». Про це повідомив міністр Олег Немчінов на своєму Telegram-каналі.

Таким чином було вдосконалено механізм контролю Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) за ефективністю управління арештованими активами. Це дозволить уникнути невизначеності у механізмі контролю, що є вкрай важливим у процесі збереження активу та його економічної вартості в період дії арешту активу.

Зокрема, для об’єктивної та неупередженої оцінки виконання управителями умов договору про управління активами передбачено формування комісії для здійснення контролю у складі не менше трьох осіб. Колегіальність контрольних заходів унеможливить упередженість висновків за результатами контролю.

«З метою більш ефективного виконання завдань з фіксування зовнішнього стану активів та вжиття оперативних заходів безпосередньо за місцем перебування арештованого майна Порядок доповнено можливістю залучення працівників міжрегіональних територіальних управлінь АРМА для здійснення окремих заходів контролю та дозволить отримати безперешкодний доступ для огляду та перевірки фактичного стану активів на території всієї України», — йдеться у повідомленні.

Крім того, запропоновані зміни врегульовують питання контролю ефективності управління активами, щодо яких вже встановлено факт неналежного управління та відбувається процедура припинення відповідного договору з управителем. Уряд визначив, що у таких випадках заходи контролю не проводяться у встановлені строки (не рідше одного разу на місяць), оскільки визначення результатів управління в умовах припинення договору є неможливим.

«Вдосконалення контролю ефективності управління активами є надзвичайно важливим для реалізації завдань АРМА. Так, ефективність управління активами одночасно має вплив як на права їх власників – у частині збереження та збільшення економічної вартості активів, які повертаються власникам у разі настання законних підстав, - так і на інтереси держави – в частині виконання завдань арешту, можливості примусового стягнення активів на користь держави та забезпечення надходжень до Державного бюджету від управління активами», — резюмував Немчінов.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Комітет рекомендує Раді прийняти за основу законопроект щодо вдосконалення діяльності АРМА.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва