«Вибивали» гроші та збували привласнені наркотики: на Донеччині судитимуть колишніх поліцейських

19:20, 25 ноября 2020
Колишні копи одержували неправомірну вигоду від наркозалежних осіб.
«Вибивали» гроші та збували привласнені наркотики: на Донеччині судитимуть колишніх поліцейських
Джерело фото: пресслужба ДБР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До суду направлено обвинувальний акт стосовно колишніх командира взводу, інспектора та двох поліцейських роти тактико-оперативного реагування Управління патрульної поліції в Донецькій області, затриманих 9 липня 2020 року в місті Маріуполі Донецької області, які одержували неправомірну вигоду від наркозалежних осіб. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Встановлено, що 26-річний поліцейський став ініціатором створення організованої групи з метою одержання неправомірної вигоди від наркозалежних осіб. Так, правоохоронці неодноразово незаконно проникали до об’єктів приватної власності осіб, застосовували насильство та спеціальні засоби (сльозогінний газ), вилучали знайдені там наркотичні засоби і психотропні речовини. За непритягнення таких осіб до кримінальної відповідальності за незаконний обіг наркотичних засобів правоохоронці вимагали та отримували від них грошові кошти. У подальшому привласнені таким чином наркотики та психотропи правоохоронці збували місцевим мешканцям.

Слідством задокументовано декілька фактів привласнення правоохоронцями амфетаміну в особливо великому розмірі, а також незаконного зберігання та збуту боєприпасів (бойових патронів калібру 9 мм).

Таким чином, колишні правоохоронці обвинувачуються у:

  • незаконному придбанні, перевезенні, зберіганні з метою збуту психотропної речовини — амфетаміну в особливо великих розмірах, збуті психотропної речовини — амфетаміну в особливо великих розмірах, вчиненого повторно, організованою групою (ч. 3 ст. 307 КК України);
  • незаконному проникненні до житла чи іншого володіння особи, вчиненому службовою особою із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 162 КК України);
  • перевищенні влади, тобто умисному вчиненні працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, що супроводжувалися насильством та болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України);
  • проханні службовою особою надати неправомірну вигоду для себе за невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, що  поєднано з вимаганням неправомірної вигоди, вчиненому організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368 КК України);
  • замаху на привласнення психотропної речовини — амфетаміну, в особливо великому розмірі, повторно, в організованій групі, із застосуванням насильства, зловживаючи своїм службовим становищем (ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 308 КК України).

Крім того, поліцейський, який створив та очолив організовану групу, обвинувачується також у зберіганні та збуті бойових припасів (ч. 1 ст. 263 КК України).

У разі доведення вини правоохоронцям загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Раніше ми повідомляли, що ексголові податкової повідомили про підозру через бюджетну «діру» у 2 мільярди. 

Додамо, що посадовець Нацполіції постане перед судом за те, що перекваліфікував кримінальне провадження за 8000 доларів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва