У Верховній Раді планують заборонити продаж ліків дітям до 14 років

15:18, 22 февраля 2021
Така ідея виникла після низки випадків отруєнь неповнолітніми медикаментами, які вони купили в аптеці.
У Верховній Раді планують заборонити продаж ліків дітям до 14 років
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У зв’язку зі збільшенням кількості спроб дитячих самогубств Комітет здоров’я нації ініціює два законопроекти, які б обмежували продаж лікарських препаратів дітям до 14 років. Про це повідомив голова парламентського комітету Михайло Радуцький на своїй сторінці в Facebook.

«Комітет здоров’я нації ініціює два законопроекти. Перший - заборона продажу лікарських засобів особам до 14 років. Другий - запровадження жорсткої адміністративної відповідальності за порушення цієї заборони», — зазначив Радуцький.

Також голова комітету нагадав про нещодавні випадки отруєння школярок спазмолітиками.

«Як показали нещодавні випадки з отруєнням школярок препаратом «Дротаверін» у Боярці, аналогічні випадки в інших містах - загроза дуже серйозна і потребує негайного реагування держави», — йдеться у повідомленні.

За його словами, одним із факторів, який підштовхує дітей до необдуманих і вкрай небезпечних дій, є «деструктивний контент з деяких соцмереж і онлайн-ігор».

«Вважаю, що для захисту життя і здоров’я маленьких громадян потрібен комплексний програмний підхід. Це роз’яснювальна робота з дітьми, з батьками, соціальна реклама, робота соціальних працівників. Можливо, варто ввести санкції проти інформаційних платформ, які не хочуть або не можуть захищати користувачів від деструктивного контенту», — зазначив Радуцький.

Він пояснив, що ініціативи комітету, пов'язані з забороною продажу ліків дітям, містять не тільки заборони, а й норми, які будуть спонукати неухильно дотримуватися цієї заборони.

«Першим законопроектом ми пропонуємо внесення змін до статті 21 Закону України «Про лікарські засоби». Згідно з цими змінами, реалізація лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку, буде заборонена. В разі виникнення сумніву щодо віку покупця реалізація лікарських засобів буде здійснюватися за умови пред'явлення документа, що засвідчує його вік.

Другим законопроєктом пропонується викласти у новій редакції статтю 424 Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановивши адміністративну відповідальність за продаж (відпуск) в аптечних закладах лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку. Таке порушення передбачатиме покарання для винних осіб у вигляді накладення штрафу від шести до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення – від двадцяти п’яти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів», — зазначив Радуцький.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Боярці дві дівчинки отруїлися, прийнявши по 40 таблеток "Дротаверину". У зв'язку з цим директора ліцею, де вони навчалися, відсторонили від виконання обов'язків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді