Киянам пояснили, як реструктуризувати борги за тепло онлайн

07:25, 11 марта 2021
Уклавши до кінця карантину угоду про реструктуризацію боргу за тепло, боржник може заощадити до 30% коштів.
Киянам пояснили, як реструктуризувати борги за тепло онлайн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час карантину пеня за несвоєчасну сплату за комунальні послуги не нараховується. Уклавши угоду про реструктуризацію боргу під час карантину, клієнт-боржник заощаджує близько 30% на оплаті пені та майбутніх судових і виконавчих внесків. Про це повідомляє КП «Київтеплоенерго».

Незважаючи на зростання вартості газу, ціна якого складає близько 80% у вартості централізованого опалення, цього опалювального сезону тарифи на тепло залишаються на рівні 2019 року. Це було досягнуто завдяки укладеному Меморандуму про взаєморозуміння між Асоціацією міст України та КМУ.

Хоча тарифи не зросли, борги населення за спожите тепло збільшуються. На сьогодні сумарний борг киян складає майже 4,4 млрд грн. Водночас своєчасно оплачені рахунки за спожиті послуги є критично важливою передумовою стабільного енергопостачання міста – закупівлі газу, витратних матеріалів для проведення аварійних ремонтів тощо.

Згідно зі ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII, у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, визначеному в договорі – не вище 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% від загальної суми боргу. З початку дії «антикоронавірусного» Закону України № 530-IX від 17 березня 2020 року, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги не застосовується. Це означає, що боржники можуть уникнути додаткових витрат і стягнення заборгованості у примусовому порядку через суд після завершення карантину, уклавши угоду про реструктуризацію боргу.

Укласти угоду про реструктуризацію заборгованості за опалення та гарячу воду можна дистанційно, звернувшись до консультантів Центру комунального сервісу у месенджері на сторінці у Фейсбук чи Скайпом або листом на адресу СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» (вул. Жилянська, 83/53).

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що Шмигаль розповів, за рахунок чого можна знизити тарифи на комуналку.

Водночас українці просять Зеленського знизити ціни на комунальні послуги

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду