Киянам розповіли, які озера в Києві можуть зникнути з мапи назавжди

08:15, 2 апреля 2021
5 озер потерпають від будівельного сміття та виливу нафтопродуктів у воду.
Киянам розповіли, які озера в Києві можуть зникнути з мапи назавжди
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кілька десятків озер у столиці можуть зникнути назавжди разом із своєю унікальною екосистемою. На більшість із них поклали око забудовники. Про це розповів еколог Володимир Борейко, передає greenpost.ua.

Зокрема, зараз під загрозою Совські ставки, озеро Срібний Кіл, безіменне озеро поблизу станції метро "Лісова", озеро Качине та Видубицьке озеро.

Совські ставки опинилися під загрозою знищення через компанію "Господарник", якій Київська міська рада передала землю поблизу них в оренду. Вона належить власнику мережі "Фуршет" Ігореві Баленку. Екоактивісти кажуть, що в будь-який момент ставки можуть бути засипані сміттям та знищені за його вказівкою. Більше того, на місцевих активістів, які захищають Совки від забудовування, тиснуть. 

Озеро кар'єрного походження Срібний Кіл уже забудували ресторани та кафе. Комунальне підприємство "Плесо" не так давно відмовило екологам у їх бажанні визнати озеро заповідним. У КЕКЦ кажуть, що старт знищенню озера Срібний Кіл дало рішення Київради № 1357/3426 від 24.12.2009 «Про продаж земельної ділянки дочірньому підприємству «Енеїда» для будівництва та обслуговування закладу громадського харчування на пр. Миколи Бажана в Дарницькому районі м. Києва». А ще екологи скаржаться на свавілля браконьєрів біля цього озера. Якось небайдужі містяни навіть врятували із розставлених на берегу озера пасток бобра. 

За озеро Качине боротьба ведеться з 2016 року. За словами активістів, саме тоді забудовник найняв чоловіків кремезної тілобудови, які й били місцевих мешканців. Кияни, своєю чергою, повстали проти того, щоб озеро засипали, а на його місці звели багатоповерхівку. Поки на невизначений час через суспільний резонанс забудову припинили. Але частину озера, все ж таки, встигли засипати.

Видубицьке озеро спочатку страждало від забудовників. Адже звести там будинки хотів сам зять експрезидента України Віктор Пінчук. Згодом озеро перетворили у невеликий порт. Зараз там знаходиться близько 700 моторних човнів та яхт. Кількість нафтопродуктів у воді перевищує норму в 45 разів.

Раніше у Києві десятки вантажівок засипали озеро будівельним сміттям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва