Заборона польотів у Білорусь: що робити пасажирам та чи повернуть вартість квитків

15:09, 25 мая 2021
Які наслідки заборони авіасполучення з Білоруссю для українців.
Заборона польотів у Білорусь: що робити пасажирам та чи повернуть вартість квитків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд запроваджує заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь.

Передумовою стали події навколо пасажирського літака компанії Ryanair, який 23 травня здійснив примусову посадку в аеропорту Мінська. За час перебування літака в аеропорту Мінська був затриманий білоруський опозиціонер Роман Протасевич.

Так, 24 травня лідери ЄС закликали європейських авіаперевізників уникати польотів над Білоруссю, а також «якомога швидше» ввести додаткові санкції проти Білорусі. Рішення поки не вступає в силу, воно ще має бути узгоджено і затверджено в Раді ЄС на рівні міністрів.

Встановлюється заборона на:

  • здійснення будь яких видів польотів з/до між пунктами призначення, розташованих на території України та Республіки Білорусь українськими та білоруськими експлуатантами;
  • виконання будь-яких видів польотів українськими експлуатантами у повітряному просторі Республіки Білорусь.

Виконання протокольного доручення покладається на Мінінфраструктури, Державіаслужбу, Украерорух. Державіаслужба та МЗС мають в установленому порядку забезпечити відповідні заходи та інформування про зазначену заборону відповідні органи Республіки Білорусь.

Що робити пасажирам?

«Якщо ви маєте куплений або заброньований квиток на період після з 00 год. 00 хв. 26 травня 2021 з/до між пунктами призначення, розташованих на території України та Республіки Білорусь – здійснення прямого перельоту буде неможливим», – зазначили в Мінінфраструктури.

Для належного інформування пасажирів авіакомпаній, які здійснюють авіарейси з/до Республіки Білорусь, Державіаслужба та Украерорух комунікуватимуть із авіакомпаніями. За підтримки керівництва аеропортів, з яких здійснюються перельоти, буде налагоджено інформування пасажирів щодо наявної ситуації.

Чи компенсують вартість квитків

Запровадження заборон, які покликані забезпечити безпеку авіації та пасажирів, є форс-мажором. Авіаперевізник зобов’язаний попередити пасажира про затримку або скасування рейсу не пізніше ніж за три години до початку реєстрації.

Повний перелік надзвичайних обставин (форс-мажорів), за яких компенсація не передбачена, визначено відповідно до правил країни експлуатанта (зокрема, регламентом ЄС 261/2004 та правилами авіаперевезень України та Білорусі).

Повернення громадян України з території Білорусі

Мінінфраструктури спільно з МЗС та Держприкордонслужбою опрацьовують шляхи для оперативного повернення громадян України з Білорусі. Для участі у поверненні до країни громадянин має звернутися до дипломатичної установи України в Республіці Білорусь. У разі виникнення складнощів рекомендується залишити заяву у контакт-центрі МЗС.

Інформація про рейси з/до Білорусі

5 щоденних рейсів на сезон літо-2021

«Мотор Січ»:

Запоріжжя – Мінськ, 4 рейси на тиждень.

«Бєлавіа»:

Мінськ – Київ, 35 рейсів на тиждень

Мінськ – Одеса, 14 рейсів на тиждень

Мінськ – Харків, 5 рейсів на тиждень

Мінськ – Львів, 7 рейсів на тиждень.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в аеропорту Мінська був затриманий засновник Nexta Роман Протасевич. У Білорусі він проходить обвинуваченим за трьома статтями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді