Зеленський розповів про новий формат переговорів по Криму та Донбасу

14:34, 1 июня 2021
«Україна може мати план «Б» – Зеленський.
Зеленський розповів про новий формат переговорів по Криму та Донбасу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив, що виступає за створення нового міжнародного формату переговорів по врегулюваннЮ ситуації в Україні. За його словами, можна об’єднати переговори по Криму, Донбасу і «Північному потоку – 2» на одному майданчику.

 «Те, що має вирішити «Нормандська четвірка», стане частиною цього плану. Тому що Нормандський формат – саме про схід України. Він не про Крим, не про «трубу», не про гарантії нашої безпеки, він не про членство в НАТО чи особливий статус партнерства з НАТО», – зазначив Зеленський.

За його словами, у Нормандському форматі на сьогодні зроблений дуже важливий крок. Написані так звані кластери, які погоджені Німеччиною, Францією й Україною, передані Російській Федерації, але там немає серйозної взаємодії й бажання з російського боку.

«Все, що потрібно сьогодні зробити країнам, які входять у Нормандський формат, – це дуже сильно тиснути на Росію, щоб ми взяли цей план, ці кластери й закінчили війну на Донбасі.

Чому «Норманді» всього не вирішує? Цей формат породив «Мінськ». Це технічний круглий стіл, за яким вирішується питання припинення війни. Але на останньому засіданні радників лідерів країн «Нормандської четвірки», де Росію представляв пан Дмитро Козак, він запитав у наших європейських партнерів, чи є РФ стороною конфлікту. Представники Німеччини та Франції прямо не відповіли, що Росія є стороною конфлікту. Вони знову ввімкнули таку «обережну» дипломатію, з якою Україна не погоджується, тому що Росія є стороною конфлікту, і ми це розуміємо.

Це приклад того, як усе відбувається. Як відбувається Нормандський формат, як відбуваються засідання Тристоронньої контактної групи. Позиція Росії на цих відеоконференціях полягає в тому, що Україна має говорити з сепаратистами. Але в Мінських домовленостях написано, що є Тристороння контактна група: Росія, Україна й ОБСЄ як посередник. Це і є сторони, це зрозуміло», – резюмував Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що Україна може мати план Б.

«Україна може мати план «Б», коли Україна отримує повністю свою територіальну цілісність, отримує свої території, це буде закріплено не в умовному чомусь на зразок Будапештського меморандуму, який можуть порушувати. А будуть серйозні гравці – Євросоюз, США, які закріплюють статус України в безпековій ситуації. Це справді може бути для того, щоб вийти з колапсу, у якому зараз перебуває Європа. У нас є розуміння такого плану, і відверто скажу, що я збирався говорити про такий план з Президентом Байденом, тому що це вже за межами Нормандського формату», – повідомив Президент.

Також Зеленський висловився щодо будівництва  «Північного потоку – 2».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду