Ринок землі: який порядок черговості реалізації переважного права та як визначається належність до першої або другої черги

17:30, 2 июля 2021
З 1 липня в Україні відкрито вільний обіг земель сільськогосподарського призначення, тому експерти Офісу протидії рейдерству підготували огляд новацій, які вже стали законодавчою реальністю.
Ринок землі: який порядок черговості реалізації переважного права та як визначається належність до першої або другої черги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Важливу сторінку земельної реформи вже перегорнуто: з 1 липня в Україні відкрито вільний обіг земель сільськогосподарського призначення. Експерти Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України підготували огляд новацій, які з 1 липня 2021 року вже стали законодавчою реальністю, повідомляє пресслужба.

Який порядок черговості реалізації переважного права. 

У першу чергу відповідний пріоритет мають особи, у яких є спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення (металічні руди кольорових металів, металічні руди благородних металів, металічні руди рідкіснометалевих та рідкісноземельних металів, радіоактивних металів, електро- та радіотехнічна сировина). При цьому є важлива умова: таку прерогативу вказані особи отримують за умови, що відповідно до інформації, отриманої з Державного земельного кадастру (ДЗК), земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування, крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису (право користування землею для сільськогосподарських потреб), суперфіцію (право користування землею для забудови), а також крім земельних ділянок для садівництва.

Другими в черзі опинилися орендарі земельних ділянок, які отримають відповідне право у разі відсутності суб’єкта першої черги або його відмови від реалізації такого права.

Якщо ж згідно із законодавчими вимогами вищезазначені суб’єкти не можуть набути у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення, вони можуть передати своє переважне право купівлі іншій особі, яка відповідно до закону може стати власником.

Належність суб’єктів до першої або другої черги встановлюється за певним алгоритмом.

Суб’єкти переважного права купівлі сільгоспземель першої черги встановлюються шляхом отримання витягу з ДЗК про земельну ділянку. У разі якщо в такому витягу відсутня інформація про наданий відповідний спеціальний дозвіл на користування надрами, вважається, що власник такого дозволу не має переважного права купівлі такої земельної ділянки.

Суб’єкти другої черги встановлюються шляхом отримання відомостей із ДЗК та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП).

Також «Судово-юридична газета» писала, як захищаються права власників землі в умовах відкриття ринку землі: деталі.

Крім того, ми повідомляли, що ринок землі відкрито: Денис Малюська розповів про перші зареєстровані угоди.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України