Суд повернув орендодавцю гроші, які фермер не сплатив вчасно за оренду

20:16, 19 октября 2021
Позивач звернулася до суду з проханням розірвати договір оренди земельної ділянки та стягнути з орендаря заборгованість з орендної плати.
Суд повернув орендодавцю гроші, які фермер не сплатив вчасно за оренду
Джерело фото: epravda
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Координаційний центр з надання правової допомоги повідомляє, що чимало українців стикалися з ситуацією щодо заборгованості з орендної плати за землю – орендарі роками не розраховуються, порушують договори оренди землі. Ситуацію можна вирішити просто – скласти позов та направити його до суду та до орендаря. Часто проблема вирішується вже на цьому етапі. Орендар вже розуміє, що власник землі, який здає свій пай в оренду, знає свої права та може їх захистити, і не чекаючи рішення суду, повністю розраховується з власником землі.

Так сталося і у випадку жінки із Запорізької області. Жінка уклала договори оренди землі з фермерським господарством, відповідно до яких вона передала в оренду дві земельні ділянки загальною площею 14 га. Втім, орендар не виконував свої зобов’язання, порушував строки оплати –  спочатку виплачував частинами, а згодом взагалі перестав регулярно платити. Фермер накопичив борг з орендної плати за два роки на загальну суму 11 тис. грн. Термін договорів оренди землі завершувався, і орендар всіляко уникав спілкування з жінкою.

Тому пані Тетяна звернулася до Токмацького бюро правової допомоги з проханням допомогти розірвати договір оренди земельної ділянки та стягнути з орендаря заборгованість з орендної плати.

Законодавством України передбачено, що землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату. Усталена судова практика Верховного Суду свідчить, що систематичне порушення договору оренди земельної ділянки щодо несплати орендної плати є вагомою підставою для розірвання такого договору.

Тому фахівці системи БПД допомогли жінці скласти та направити фермерському господарству лист-вимогу щодо сплати заборгованості за орендною платою та акт приймання-передачі землі. Акт приймання-передачі орендар підписав, що засвідчило повернення відповідних земельних ділянок пані Тетяні та припинення договірних правовідносин. Проте борг орендар не виплатив та не надав ніяких гарантій щодо виплати грошових коштів у майбутньому.

Центр правової допомоги для захисту інтересів пані Тетяни призначив адвокатку, яка співпрацює з системою безоплатної правової допомоги. Готуючи позовну заяву, адвокатка додала до суми заборгованості з орендної плати розмір втрати від інфляції та три проценти річних за прострочення невиплаченої орендної плати. Адже нормами Цивільного кодексу передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області позовну заяву пані Тетяни задоволено в повному обсязі та постановлено стягнути з фермерського господарства на її користь 12 тис. грн.

Також «Судово-юридична газета» писала про визнання права на земельний пай: судова практика.

Додамо, що Роман Лещенко розповів, чим замінять безоплатну приватизацію землі та що буде з ділянками під приватними садибами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України