Ірина Венедіктова активізує розслідування понад 200 справ відносно компаній Ахметова

09:40, 3 декабря 2021
Офіс генерального прокурора активізує розслідування понад 200 кримінальних проваджень, пов’язаних з бізнесом Ріната Ахметова.
Ірина Венедіктова активізує розслідування понад 200 справ відносно компаній Ахметова
Джерело фото: Офіс Генерального прокурора
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила про намір активізувати розслідування понад 200 справ, які стосуються суб’єктів господарювання й окремих осіб «з орбіти впливової людини». Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

Вона не назвала ім'я та прізвище згаданого «власника», але, вочевидь, мова йде про кінцевого бенефіціара ДТЕК Ріната Ахметова.

«Останнім часом… ми з вами стали телеглядачами різноманітних незвичних шоу. У багатьох виникає відчуття, що ми не тільки дивимось ці шоу на ТБ, але і беремо в них участь. Моя персональна точка зору не повинна і не зміниться під тягарем виключно політичних аргументів. Я не інквізитор, я не прислуговую політикам, я не продаюся покупцям політичних дивідендів, я не влаштовувалась на роботу в ляльковий театр. На роботі всі прокурори давно вже знають: якщо я прийняла рішення, реалізую його не дивлячись на ситуативні ризики», - зазначила Генпрокурор.

За словами Венедіктової, у неї склалася і власна думка, яку вона не має права висловити, зважаючи на специфіку посади: «Єдине, на що я маю право - реагувати на ситуацію в площині кримінальної юстиції з прицілом на процесуальний результат».

«Не вважаю, що в умовах суспільного та політичного шторму Офіс генпрокурора повинен відсиджуватися збоку. В той час, коли політики сперечаються між собою в залі українського парламенту чи в телевізійних шоу, ми на наших робочих місцях посперечаємось мовою процесуальних документів», - указала Венедіктова.

Вона наголосила, що нікого не називає заколотником, олігархом чи правопорушником, але має право в такий гострий для країни момент активізувати розслідування цілої низки кримінальних проваджень, аби переконатися у доцільності рішень, прийнятих прокурорами різних рівнів «відносно суб’єктів господарювання й окремих осіб з орбіти власника кількох відомих телеканалів, вугільних підприємств, підприємств у сфері енергетики тощо».

«Ми провели попередній аналіз усього масиву кримінальних проваджень, і наразі з’ясувалося, що мова йде про понад 200 справ. Ці 200 справ - результат лише поверхневої оцінки, переконана, що їх більше. Ми маємо на увазі майже всі великі підприємства у сфері вугільної промисловості та енергетики з орбіти цієї впливової людини. Орієнтовні суми завданих державі збитків обчислюються мільярдами гривень», - заявила Венедіктова.

Ірина Венедіктова додала, що з метою персоніфікувати відповідальність вона ввійде до груп прокурорів в основних і найбільш резонансних справах.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Ірина Венедіктова зробила заяву щодо справи Гандзюк.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва